Zoetstof Splenda (sucralose) kan symptomen ziekte van Crohn versterken

Bevordert 'slechte' bacteriën en darmontsteking; bevindingen kunnen voedingsgewoonten bij menselijke patiënten begeleiden.

CASE WESTERN RESERVE UNIVERSITY

In een onderzoek dat implicaties heeft voor mensen met ontstekingsziekten, hebben onderzoekers van Case Western Reserve University School of Medicine en collega's ontdekt dat de kunstmatige zoetstof sucralose, bekend onder de merknaam Splenda, darmontsteking verergert bij muizen met de ziekte van Crohn, maar geen substantiële invloed had op mensen zonder de aandoening. De ziekte van Crohn is een inflammatoire darmaandoening van het spijsverteringskanaal, die kan leiden tot buikpijn, ernstige diarree, bloederige ontlasting, gewichtsverlies en vermoeidheid. Ongeveer 10-15 procent van de patiënten meldt dat zoetstoffen hun ziekte verergeren.

De nieuwe bevindingen, onlangs gepubliceerd in Inflammatory Bowel Diseases, onthulden een toename van het aantal Proteobacteria, een grote phylum [groep] van microben in de darmen van muizen die water hadden gedronken met Splenda. De helft van de onderzochte muizen, behorend tot een genetische lijn die aan een vorm van de ziekte van Crohn lijdt, was meer getroffen dan de resterende helft van de muizen, die tot een gezonde muizenlijn behoren. Splenda produceerde intestinale overgroei van E. coli (een lid van de Proteobacteria-groep) en verhoogde bacteriële penetratie in de darmwand bij muizen met de ziekte van Crohn.

De onderzoekers ontdekten ook dat Splenda-opname resulteert in verhoogde myeloperoxidase-activiteit in de darmen van muizen met de darmaandoening, maar niet bij de gezonde muizen. Myeloperoxidase is een enzym in de leukocyten (witte bloedcellen) dat effectief is in het doden van verschillende micro-organismen. De conclusie is dat de verhoogde aanwezigheid van E. coli de myeloperoxidase-activiteit in de darm intensiveerde terwijl het lichaam de indringer probeerde af te weren. De bevindingen suggereren dat de consumptie van Splenda de productie van myeloperoxidase alleen kan verhogen bij personen met een pro-inflammatoire predispositie, zoals de ziekte van Crohn of andere vormen van inflammatoire darmaandoeningen. Als onderdeel van dit proces kunnen ontstekingen en de bijbehorende gevolgen de symptomen van de ziekte van Crohn verergeren.

"Onze bevindingen suggereren dat patiënten met de ziekte van Crohn goed moeten nadenken over het gebruik van Splenda of soortgelijke producten die sucralose en maltodextrine bevatten," zei de hoofdauteur van de studie, Alex Rodriguez-Palacios, DVM, MSc, DVSc, PhD, universitair docent geneeskunde aan Case Western Reserve School of Medicine. "Verschillende onderzoeken hebben de ingrediënten in dit algemeen verkrijgbaar product apart bestudeerd. Hier hebben we Splenda gebruikt als middel om het gecombineerde effect van de commerciële ingrediënten te testen op één van de beste diermodellen voor de ziekte van Crohn.” Deze studie toont aan dat de zoetstof veranderingen in darmbacteriën en darmwandreactiviteit van de immuuncel induceert, wat zou kunnen resulteren in ontsteking of ziekte opflakkeringen bij gevoelige personen. Aan de andere kant suggereert de studie dat mensen die geen darmziekte hebben, zich wellicht niet al te veel hoeven te bekommeren. "

Splenda, dat in 1998 werd geïntroduceerd, bevat de onverteerbare kunstmatige zoetstof sucralose en de verteerbare zoetstof maltodextrine. Het is ongeveer 600 keer zo zoet als suiker en is één van de populairste kunstmatige zoetstoffen op de markt. "Dit is wellicht het beste experimenteel bewijs dat deze ingrediënten samen biologische veranderingen veroorzaken waarvan bekend is dat ze ontstekingen veroorzaken die in de loop van de tijd schadelijk kunnen zijn voor vatbare dieren," zei Rodriguez-Palacios. "Onze volgende stap zou zijn om experimenten rechtstreeks bij patiënten uit te voeren, maar dat is moeilijker, gezien de grote variabiliteit die inherent is aan de menselijke genetica, het microbioom en het dieet."

Proteobacteria de schuldige

Proteobacteriën omvatten een grote verscheidenheid aan pathogenen, zoals E. coli, Salmonella en Legionellales (die de veteranenziekte veroorzaken.) Een bepaalde hoeveelheid van deze bacteriën is normaal in het lichaam en niet schadelijk. Overmatige groei, of overmatige hoeveelheden, draagt bij tot veel gezondheidsproblemen. Proteobacteriën zijn eerder in verband gebracht met verschillende darmkanaalziekten bij mensen. De meeste Proteobacteria hebben een buitenmembraan samengesteld uit lipopolysacchariden, die wanneer ze in het lichaam aanwezig zijn, in het algemeen krachtige immuunresponsen teweegbrengen, waaronder ontsteking. Ontsteking is de normale reactie van het immuunsysteem van het lichaam op verwondingen en binnendringende organismen. Tijdens het proces van het bestrijden van de indringer ["antigeen"], kunnen symptomen zoals pijn, warmte, zwelling en roodheid optreden. Als de indringer, zoals E. coli, met succes wordt afgestoten, verdwijnen de symptomen. Maar als de indringer niet wordt uitgeroeid in het lichaam, kan chronische ontsteking ontstaan of aanhouden, zoals het geval is bij inflammatoire darmaandoeningen.

"Onze bevindingen waren uitsluitend te wijten aan het toedienen van een klein onderdeel van het dieet," zei de senior auteur Fabio Cominelli, MD, PhD, hoogleraar geneeskunde, aan Case Western Reserve School of Medicine en hoofdgastro-enterologie bij UH Cleveland Medical Center . "Dit suggereert dat andere voedingsgewoonten of -additieven kunnen leiden tot vergelijkbare veranderingen in de microbiota. Er is bijvoorbeeld onlangs aangetoond dat dieetemulgatoren die als voedseladditieven worden gebruikt de darmflora kunnen veranderen en colitis bij muizen kunnen bevorderen. Andere scenario's kunnen bij mensen met de ziekte van Crohn overdreven ontsteking introduceren, zoals onverwachte door voedsel overgedragen bacteriële infecties die myeloperoxidasebevattende leukocyten verder kunnen aantrekken in het darmkanaal. "

Naast het illustreren van de experimentele rol van een op sucralose-maltodextrine gebaseerd kunstmatig zoetmiddel bij het bevorderen van darmdysbiose [een microbiële disbalans] en myeloperoxidase-activiteit, geven de onderzoeken aan dat het mogelijk zou kunnen zijn om Proteobacteria en myeloperoxidase te meten als gelijktijdige fecale biomarkers bij patiënten om hun dieet aan te passen voor hun darmgezondheid.

Vertaling: Andre Teirlinck


 

Steun ons kenniswerk, winkel eens in de Leefbewust winkel


Naar het overige nieuws van vandaag