Polyfenolen in rode wijn helpen tegen cariŽs en tandvleesaandoeningen

Het drinken van wijn is goed voor de dikke darm en het hart, mogelijk vanwege de overvloedige en structureel diverse polyfenolen. Nu melden onderzoekers in ACS 'Journal of Agricultural and Food Chemistry' dat wijnpolyfenolen ook goed zijn voor de gezondheid van de mond.

Traditioneel worden sommige gezondheidsvoordelen van polyfenolen toegeschreven aan het feit dat deze verbindingen antioxidanten zijn, wat betekent dat ze het lichaam beschermen tegen schade veroorzaakt door vrije radicalen.

Recent onderzoek wijst echter uit dat polyfenolen ook de gezondheid kunnen bevorderen door actief in te spelen op bacteriŽn in de darm. Dat is logisch omdat planten en fruit polyfenolen produceren om infecties door schadelijke bacteriŽn en andere pathogenen af te weren. M. Victoria Moreno-Arribas en zijn collega's wilden weten of polyfenolen uit wijn en druiven ook tanden en tandvlees zouden beschermen en hoe dit op moleculair niveau zou kunnen werken.

De onderzoekers bekeken het effect van twee polyfenolen uit rode wijn, uit in de handel verkrijgbare druivenpitten en uit extracten van rode wijn, op bacteriŽn die aan tanden en tandvlees kleven en tandplak, gaatjes en parodontitis veroorzaken. Werkend met cellen die gomweefsel modelleren, ontdekten ze dat de twee wijnpolyfenolen in isolatie - caffeÔne- en p-coumarinezuren - in het algemeen beter waren dan de totale wijnextracten bij het terugdringen van het vermogen van de bacterie om zich aan de cellen te hechten.

In combinatie met de Streptococcus dentisani, waarvan wordt aangenomen dat het een oraal probioticum is, waren de polyfenolen nog beter in het afweren van de pathogene bacteriŽn. De onderzoekers toonden ook aan dat metabolieten die gevormd worden wanneer de spijsvertering van de polyfenolen in de mond begint, mogelijk verantwoordelijk zijn voor sommige van deze effecten.

Vertaling: Andre Teirlinck


 

Steun ons kenniswerk, winkel eens in de Leefbewust winkel


Naar het overige nieuws van vandaag