Cannabismisbruik verandert activiteit hersengebieden gelinkt aan negatieve emoties

De hersenfunctie bij jonge mensen die afhankelijk zijn van cannabis is veranderd, wat de bron zou kunnen zijn van emotionele stoornissen en een verhoogd risico op psychoses door cannabisgebruik, aldus een nieuw onderzoek, gepubliceerd in Biological Psychiatry: Cognitive Neuroscience and Neuroimaging. De veranderingen waren het meest uitgesproken bij mensen die op jonge leeftijd waren begonnen met cannabis.

De bevindingen onthullen mogelijke negatieve langetermijneffecten van zwaar cannabisgebruik op de hersenfunctie en het gedrag, die nog grotendeels onbekend zijn, ondanks dat de drug veelvuldig wordt gebruikt en ondanks pogingen om cannabis te legaliseren.

De studie, door dr. Peter Manza, Dr. Dardo Tomasi en dr. Nora Volkow van het National Institute on Alcohol Abouse and Alcoholism te Bethersda in de VS, onderzocht data van hersenactiviteit in rust van het Human Connectome Project, waaraan een groep van 441 jongvolwassenen meededen. Een kleinere subgroep hieruit van 30 mensen die de voldeden aan de criteria voor cannabismisbruik werd vergeleken met een even grote controlegroep.

De connectiviteit in hersengebieden die van belang zijn voor het verwerken van beloning en voor gewoontevorming, bleek bij degenen die veel cannabis gebruikten abnormaal hoog te zijn. In eerder onderzoek werd al vastgesteld dat dezelfde gebieden ook een rol spelen in de ontwikkeling van psychoses.

“Deze gegevens uit hersenscans tonen een link aan tussen veranderingen in hersensystemen die betrokken zijn bij beloning en psychopathologie en chronisch cannabisgebruik, wat suggereert dat veelvuldig gebruik van deze populaire drug kan leiden tot depressie en andere, nog ernstigere vormen van psychische ziekte,” zegt dr. Cameron Carter, redacteur van Biological Psychiatry.

De veranderingen in de hersenen hielden ook verband met verhoogde gevoelens van negatieve emoties, vooral vervreemding, waarbij men een gevoel van vijandigheid of afwijzing door anderen ervaart. Dit verband wijst erop dat er een biologisch mechanisme kan zitten achter het verschijnsel dat mensen die afhankelijk zijn van cannabis vaak een enorm toegenomen gevoel van vervreemding ervaren.

“Het is interessant dat de hyperconnectiviteit het sterkst was bij mensen die al vroeg in de puberteit begonnen waren met cannabisgebruik, ”zegt dr. Manza. Dit is in lijn met andere rapporten die uitwijzen dat er een hoger risico is op psychiatrische problemen als iemand met cannabis begint op jonge leeftijd.

De puberteit is een essentiële periode in de hersenontwikkeling, wat betekent dat jong beginnen met cannabis nog extra schadelijk is. Volgens dr. Manza is het meten van hersenactiviteit in rust een relatief makkelijke en non-invasieve procedure, dus dit zou een nuttige manier kunnen zijn om de ontwikkeling van psychiatrische symptomen van cannabisgebruik te meten.

Vertaling: A Zwart


 

Steun ons kenniswerk, winkel eens in de Leefbewust winkel


Naar het overige nieuws van vandaag