Meerdere zwangerschappen kunnen ervoor zorgen dat vrouwencellen sneller verouderen

NORTHWESTERN UNIVERSITY

Uit een onderzoek van de Northwestern University blijkt dat meerdere zwangerschappen een snellere veroudering van de vrouwencellen kunnen veroorzaken .

Onder leiding van Calen Ryan en Christopher Kuzawa van Northwestern en Dan Eisenberg aan de Universiteit van Washington is men erin geslaagd een verklaring te vinden voor de versnelde veroudering van de cellen van moeders met meerdere zwangerschappen.

De bevindingen, die deze week in wetenschappelijke rapporten werden gepubliceerd, zijn gebaseerd op twee afzonderlijke markers van cellulaire veroudering - telomeerlengte en epigenetische leeftijd - bij honderden jonge vrouwen in de Filippijnen met een verschillende zwangerschapsgeschiedenis.

"Telomere lengte en epigenetische leeftijd zijn cellulaire markers die onafhankelijk de mortaliteit voorspellen, en beide bleken 'ouder' bij vrouwen die meermaals hadden gebaard, 'zei Ryan, hoofdauteur van de studie en een doctoraalstudent biologische antropologie aan Northwestern. "Zelfs nadat rekening was gehouden met andere factoren die de cellulaire veroudering beïnvloeden, had de zwangerschapsgeschiedenis nog altijd het meeste invloed."

Cellulaire veroudering werd versneld tussen 0,5 en 2 jaar voor elke extra zwangerschap, een verrassend groot effect volgens de onderzoekers. Een andere bevinding die zij niet hadden verwacht was het feit dat zwangere vrouwen op het moment zelf cellen hadden die er jonger uitzagen - niet ouder - dan voorspeld.

"Paradoxaal genoeg, hoewel de biologische leeftijd van een vrouw hoger was bij elk kind dat ze had, als een vrouw zwanger was toen de metingen werden gedaan zag haar epigenetische leeftijd en in mindere mate haar telomeren er" jonger "uit dan voorspeld voor haar chronologische leeftijd, "zei Kuzawa, senior auteur van de studie en professor in de antropologie aan de Northwestern.

"Het is een interessante situatie waarin zwangerschap iemand tijdelijk 'jong' doet lijken, maar er lijkt een blijvende, cumulatieve relatie te bestaan tussen het aantal zwangerschappen en de versnelde biologische leeftijd."

Onderzoekers weten uit historische gegevens en epidemiologische studies dat vrouwen met veel kinderen de neiging hebben om iets korter te leven.

"Wat we niet wisten was of we dit soort effecten konden detecteren met behulp van cellulaire veroudering," zei Ryan. "We wisten ook niet of we dergelijke effecten zouden detecteren bij de relatief jonge vrouwen in deze populatie, die toen allemaal tussen de 20 en 22 jaar oud waren."

"Onze studie werd uitgevoerd in Cebu, Filippijnen waar de fysieke werkdruk vaak hoog is,” zei Ryan. “In middens die typisch zijn voor Europa en de Verenigde Staten, zijn de gezondheidsrisico's die samenhangen met zwangerschap mogelijk lager."

Hoewel er goede aanwijzingen zijn dat het hebben van meer kinderen, vooral meer dan vier of vijf, het risico op bepaalde ziekten kan verhogen en de levensduur kan verkorten, weten onderzoekers nog steeds niet echt waarom.

"Onze studie wijst op cellulaire veranderingen tijdens de zwangerschap, mogelijk gerelateerd aan adaptieve veranderingen in het immuunsysteem van de moeder als mogelijke verklaring," zei Kuzawa, faculteitsmedewerker van het Northwestern's Institute for Policy Research. "Er is nog veel dat we niet weten, het is bijvoorbeeld niet duidelijk of deze relaties tot het latere leven zullen blijven bestaan naarmate deze vrouwen ouder worden en we weten ook niet of deze veranderingen daadwerkelijk zullen leiden tot minder gunstige gezondheidsresultaten op lange termijn. "

Om deze vragen te beantwoorden is een vervolgstudie met dezelfde vrouwen 13 jaar later, sedert 2005, al aan de gang.

"We willen zien of we deze bevindingen longitudinaal kunnen repliceren en of cellen er later in het leven nog ouder uit kunnen zien," zei Ryan. "We hebben nog veel vragen te beantwoorden waarvan we hopen dat ze ons zullen helpen begrijpen hoe factoren zoals sociale en economische status en voeding kunnen de gevolgen van de vruchtbaarheid van vrouwen kunnen beïnvloeden."

Vertaling: Andre Teirlinck 


 

Steun ook ons kenniswerk, bezoek ook eens in de Leefbewust winkel


Naar het overige nieuws van vandaag