Tampons kunnen een toxisch shocksyndroom veroorzaken

AMERIKAANSE SAMENLEVING VOOR MICROBIOLOGIE

Het gebruik van intravaginale menstruatiepads kan verantwoordelijk zijn voor zeldzame gevallen van menstrueel toxisch shocksyndroom bij vrouwen van wie de vagina gekoloniseerd is door Staphylococcus aureus dat het toxisch shock syndroom toxine 1 (TSST-1) produceert. De menstruatie kan dienen als groeimedium voor S. aureus. Het onderzoek is op 20 april gepubliceerd in Applied and Environmental Microbiology, een tijdschrift van de American Society for Microbiology.

In de studie onderzochten Gerard Lina, MD, PhD en medewerkers de invloed van 15 momenteel op de markt gebrachte intravaginale tampons en menstruatiecups op S. aureus groei en TSST-1 productie in een laboratoriumopstelling ontworpen om de omstandigheden na te bootsen in de vagina tijdens het gebruik van tampons of menstruatiecups.

"Onze resultaten ondersteunden niet de hypothese die suggereert dat tampons die uitsluitend uit biologisch katoen bestaan, intrinsiek veiliger kunnen zijn dan die van gemengd katoen en kunstzijde of viscose of tampons die volledig uit viscose zijn samengesteld," zei Dr. Lina, hoogleraar Microbiologie, Universiteit Claude Bernard, Lyon, Frankrijk. (Viscose is een stof die wordt gebruikt voor de vervaardiging van kunstzijde.)

De verschillen in ondersteuning van de groei van S. aureus onder de verschillende merken tampons werden niet verklaard door contaminanten of additieve moleculen, zei Dr. Lina.

Zulke verschillen kunnen het gevolg zijn van de aard van de vezel (inclusief eventuele additieve verbindingen die daar niet van kunnen worden losgemaakt), de structuur van de vezels en mogelijk de dichtheid ervan, zei Dr. Lina.

"Met confocale microscopie hebben we waargenomen dat de ruimte tussen de vezels die bijdraagt aan de opname van lucht in de vagina ook de belangrijkste plaats is van S. aureus groei en TSST-1 productie," zei Dr. Lina. Hij adviseerde dat tampons vaak moesten worden vervangen om te beschermen tegen S. aureus.

Menstruatiecups waren verantwoordelijk van meer groei van S. aureus en meer productie van toxische toxines, in vergelijking met tampons, zei Dr. Lina. Hij legde uit dat de vorm en het volume van de cup grotere beluchting geeft waardoor die groei wordt aangezet, eraan toevoegend dat S. aureus een biofilm vormt in de cup, waardoor het moeilijk te steriliseren is. Hij adviseerde de cup te koken tussen verschillende gebruiken.

"Het gebruik van de tampon blijft geassocieerd met het menstrueel toxisch shocksyndroom en een menstruatie-TSS in verband met een menstruatiecup," zei Dr. Lina.

"Toxic shock syndroom is een zeldzame maar ernstige ziekte gekenmerkt door koorts, [lage bloeddruk], huiduitslag met daaropvolgende desquamatie [verlies van de buitenste weefsellaag] en meervoudig orgaanfalen", aldus het rapport. De gemiddelde jaarlijkse incidentie is ongeveer 0,7 per miljoen, volgens de Centers for Disease Control and Prevention.

Vertaling: Andre TeirlinckSteun ook ons kenniswerk, winkel eens in de Leefbewust winkelNaar het overige nieuws van vandaag