Een gevarieerd dieet is misschien niet het gezondste

Volgens een nieuwe wetenschappelijke verklaring van de American Heart Association kan, mensen aanmoedigen om een breed scala aan voedingsmiddelen te eten om ervoor te zorgen dat ze aan al hun voedingsbehoeften voldoen, averechts werken. "Het eten van een gevarieerder dieet kan geassocieerd worden met het eten van een grotere variŽteit van zowel gezond als ongezond voedsel", zegt Marcia C. de Oliveira Otto, Ph.D., hoofdauteur van de stelling, in het Amerikaanse Heart Association Journal Circulation. "Gecombineerd kan een dergelijk eetpatroon leiden tot een verhoogde voedselconsumptie en obesitas.

"Een verscheidenheid aan voedingsmiddelen eten" is al tientallen jaren een aanbeveling voor de volksgezondheid in de Verenigde Staten en wereldwijd. Terwijl sommige voedingsrichtlijnen een grotere diversiteit aan aanbevolen voedingsmiddelen benadrukken, is er weinig consensus over wat zogenaamde voedingsdiversiteit is, hoe deze wordt gemeten en of het gezond is. De auteurs van de verklaring hebben een grondige wetenschappelijke literatuurstudie uitgevoerd van artikelen die zijn gepubliceerd tussen januari 2000 en december 2017.

Zij concludeerden:

Er is geen bewijs dat een voedingsdiversiteit een gezond gewicht of optimaal eten bevordert.

Er zijn aanwijzingen dat een grotere verscheidenheid aan voedselopties tijdens een maaltijd het verzadigingsgevoel (volheid) van mensen kan vertragen, waardoor de hoeveelheid voedsel die ze eten, toeneemt.

Beperkt bewijs suggereert dat grotere voedingsdiversiteit geassocieerd is met het eten van meer calorieŽn, slechte eetpatronen en gewichtstoename bij volwassenen.

In plaats van mensen aan te raden verschillende soorten voedsel te eten, concluderen de auteurs dat voedingsadviezen de nadruk moeten leggen op een adequate consumptie van plantaardig voedsel, zoals fruit, groenten, bonen en volle granen, zuivelproducten, plantaardige oliŽn, noten , pluimvee en vis, en de consumptie van rood vlees, snoep en suikerhoudende dranken beperken. De Dietary Recommendations van de American Heart Association en het DASH-dieet (Diet Approaches to Stop Hypertension) zijn beide voorbeelden van gezonde eetpatronen.

"Het selecteren van een reeks gezonde voedingsmiddelen, die passen bij het budget of de smaak, is potentieel beter in het helpen van mensen om een gezond gewicht te behouden dan het kiezen van een groter scala aan voedingsmiddelen die mogelijk minder gezonde items bevatten, zoals donuts, frites, patat en cheeseburgers, zelfs met mate, "zei Otto, die ook universitair docent epidemiologie, menselijke genetica en milieukunde is aan het Health Science Center van de University of Texas in Houston, Texas.

Vertaling: Andre TeirlinckSteun ook ons kenniswerk, winkel eens in de Leefbewust winkelNaar het overige nieuws van vandaag