Het debat over het verbod op vlamvertragers staat in brand

American Chemical Society (september 2018)
Dick Schrauwen [1]

Vlamvertragers zitten in honderden huishoudelijke artikelen die dagelijks gebruikt worden, van laptops tot kinderstoelen. Brandvertragers voorkomen dat producten gemakkelijk vlamvatten. Onlangs verzochten verschillende groepen een Amerikaans agentschap om een verbod op vlamvertragers bekend als organohalogenen [4] die soms vrijkomen uit huishoudelijke artikelen.

Anderen (lees: producenten, DS) pleiten juist tegen het zonder verdere studie op de zwarte lijst plaatsen van een hele klasse chemische verbindingen. Dit valt te lezen in een artikel [3] in Chemical & Engineering News, het nieuwsweekblad van de American Chemical Society.

Organohalogenen zijn een groep chemicaliën die gebromeerde of gechloreerde fosfaatesters omvat, schrijft senior correspondent Cheryl Hogue. Wetenschappers hebben enkele van deze verbindingen in verband gebracht met gezondheidskwesties zoals ontregeling van het hormonale stelsel, reproductieve problemen, kanker en ontwikkelingsstoornissen.

Daarom hebben verschillende gezondheids- en milieugroepen een verzoek ingediend bij de Amerikaanse Commissie voor consumentenproductveiligheid (CPSC) [5] om vier soorten huishoudproducten met organohalogenen te verbieden: kinderproducten met uitzondering van autostoelen, residentiële meubels, matrassen en matrasbeschermers en kasten van huishoudelijke elektronica.

Fabrikanten van elektronica en vlamvertragers hebben geprotesteerd tegen het op een hoop gooien van alle organohalogenen. Zij betogen dat organohalogenen niet beschouwd kunnen worden als één klasse omdat elke verbinding unieke eigenschappen heeft. Ook verschillen de verbindingen aanzienlijk in giftigheid.

Om meer duidelijkheid te krijgen over deze kwestie heeft de CPSC de National Academies of Sciences, Engineering & Medicine [6] om advies gevraagd. Er is een nieuwe commissie opgericht die zich specifiek gaat bezighouden met vlamvertragers. Deze commissie zal het agentschap helpen bepalen of organohalogenen beschouwd en gereguleerd kunnen worden als één klasse of dat ze moeten worden ingedeeld in aparte subklassen met specifieke regelgeving.

Daarnaast heeft het CSPC een `Chronic Hazard Advisory Panel` opgericht, bestaande uit externe wetenschappelijke deskundigen die bestaande wetenschappelijke gegevens over de toxiciteit van organohalogenen gaan doorlichten. De conclusies van deze twee groepen kunnen grote invloed hebben op de regelgeving, verwacht Cheryl Hogue.
VERWIJZINGEN

[1] Vertaling/bewerking van een persbericht van de American Chemical Society, `Debate on banning organohalogen flame retardants heats up` (2018-09-26)
- https://phys.org/news/2018-09-debate-organohalogen-flame-retardants.html

[2] Brandvertrager (vlamvertrager)
- https://nl.wikipedia.org/wiki/Vlamvertrager#Halogenen

[3] `U.S. agency struggling with organohalogen flame retardants in consumer products`
- https://cen.acs.org/safety/consumer-safety/US-agency-struggling-organohalogen-flame/96/i38

[4] Organohalogeen: verbinding met koolstof, waterstof en broom, of chloor of fluor. Een berucht voorbeeld (PCB):
- https://nl.wikipedia.org/wiki/Polychloorbifenyl

[5] CPSC, Consumer Product Safety Commission
- https://cpsc.gov/
- https://cpsc.gov/search?query=organohalogen+flame+retardant

[6] NASEM: een soort wetenschappelijke raad voor het regeringsbeleid
- http://www.nationalacademies.org/
- http://search.nationalacademies.org/search?q=flame+retardants&proxystylesheet=def6v3_cluster

[7] Panel:
 Steun ook ons kenniswerk, winkel eens in de Leefbewust winkelNaar het overige nieuws van vandaag