Te veel vitamine A kan het risico op botbreuken vergroten

Het consumeren van te veel vitamine A kan de botdikte verlagen, wat leidt tot zwakke en breukgevoelige botten volgens een studie gepubliceerd in het Journal of Endocrinology. Het onderzoek, uitgevoerd bij muizen, toonde aan dat een aanhoudende inname van vitamine A, op niveaus gelijk aan 4,5-13 maal de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH), een aanzienlijke verzwakking van de botten veroorzaakte, en suggereert dat mensen voorzichtig moeten zijn met teveel vitamine A in hun voeding.

Vitamine A is een essentiŰle vitamine die belangrijk is voor tal van biologische processen, waaronder groei, zicht, immuniteit en orgaanfunctie. Ons lichaam kan vitamine A niet maken, maar een gezond voedingspatroon, inclusief vlees, zuivelproducten en groenten, moet voldoende zijn om de voedingsbehoeften van het lichaam te behouden. Er zijn aanwijzingen dat mensen die vitamine A-supplementen nemen hun risico op botbeschadiging vergroten.

Eerdere studies bij muizen hebben aangetoond dat kortstondige overdosering van vitamine A, met een equivalent van 13-142 keer de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid bij mensen, resulteert in een verlaagde botdikte en een verhoogd fractuurrisico na slechts 1-2 weken. Deze studie is de eerste om de effecten te onderzoeken van lagere vitamine A-doses die meer gelijk zijn aan die van mensen die supplementen gebruiken, gedurende langere tijdsperioden.

In deze studie rapporteren Dr. Ulf Lerner en collega's van Sahlgrenska Academy aan de Universiteit van G÷teborg dat muizen die lagere doses vitamine A kregen, gelijk aan 4,5-13 keer de ADH bij mensen, gedurende een langere periode, ook een dunner worden van hun botten na slechts 8 dagen, die vorderden gedurende de onderzoeksperiode van tien weken.

Dr. Ulf Lerner zei: "Eerdere studies bij knaagdieren hebben aangetoond dat vitamine A de botdichtheid verlaagt, maar deze studies werden in zeer korte tijd uitgevoerd met zeer hoge doses vitamine A. In onze studie hebben we aangetoond dat veel lagere concentraties vitamine A, een bereik dat relevanter is voor mensen, verlaagt nog steeds de botdikte en -kracht van het knaagdier. "

Vervolgens wil dr. Ulf Lerner onderzoeken of menselijk relevante doses vitamine A de door training veroorzaakte botgroei be´nvloeden, wat in dit onderzoek niet is behandeld. Daarnaast zal zijn team de effecten van vitamine A-suppletie bij oudere muizen bestuderen, waarbij de groei van het skelet is gestopt, zoals bij ouderen.

Dr. Ulf Lerner waarschuwt: "Overconsumptie van vitamine A kan een groeiend probleem zijn, omdat veel meer mensen nu vitaminesupplementen nemen.
Een overdosis aan vitamine A kan het risico op botverzwakkende aandoeningen bij mensen verhogen, maar er zijn meer studies nodig om dit te onderzoeken. In de meeste gevallen volstaat een uitgebalanceerd dieet om de voedingsbehoeften van het lichaam voor vitamine A te handhaven. "

Vertaling: Pieter Tau

 Steun ook ons kenniswerk, winkel eens in de Leefbewust winkelNaar het overige nieuws van vandaag