Vezelrijk dieet beschermt muizen tegen griepvirus

Volgens een preklinische studie, op 15 mei gepubliceerd in het blad Immunity, verhoogt een dieet met vezels de overleving van met influenza geïnfecteerde muizen door het reactievermogen van het immuunsysteem op een gezond niveau in te stellen. Een vezelrijk dieet verzwakt schadelijke, excessieve immuunresponses in de longen door het boosten van antivirale immuniteit door het activeren van T-cellen. Deze twee voordelen werden ingezet m.b.v. veranderingen in de samenstelling van darmbacteriën, met als gevolg een verhoging in de productie van korte keten vetzuren (SCFA’s) door de microbiële fermentatie van vezels.

“De heilzame effecten van voedingsvezels en SCFA’s op een reeks van chronische ontstekingsziektes, waaronder astma en allergieën, hebben de laatste jaren veel aandacht gekregen en een impuls richting hun nut in klinische onderzoeken,” zegt senior auteur Benjamin Marsland van de Monash universiteit. “Maar we waren bank dat deze behandelingen tot een algemene tempering van immuunresponses zou leiden en de vatbaarheid voor infecties zou kunnen vergroten.”

Vanuit het perspectief van de algemene gezondheidszorg is vooral influenza A infectie relevant omdat het een van de meest voorkomende virale ziektes is, wereldwijd. Elk jaar raken tot 20% van de mensen geïnfecteerd, resulterend in substantiële ziektecijfers en sterfte. In deze nieuwe studie vermelden Marsland en zijn team de ontdekking dat muizen beschermd werden tegen influenza infectie door een dieet, aangevuld met ofwel hoog-fermenteerbare vezel inuline, of SCFA’s.

Met name leidden deze behandelingen tot zowel de afzwakking van de natuurlijke immuunrespons die normaliter in verband staat met weefselbeschadiding, alsook de verbetering van de adaptieve immuunrespons die belast is met vernietigende pathogenen.

“Doorgaans zien we dat een bepaalde behandeling ons immuunsysteem in- of uitschakelt”, zegt Marland. “Wat ons verraste was dat voedingsvezels selectief een deel van ons immuunsysteem uitschakelden, terwijl een ander, totaal ongerelateerd deel van ons immuunsysteem werd ingeschakeld.”

Dit gevoegd bij eerdere studies, suggereren de nieuwe ontdekkingen dat het moderne westerse dieet, rijk aan suiker en vet en arm aan vezels, de vatbaarheid voor ontstekingsziektes kan verhogen en de bescherming tegen infecties kan verlagen. Vanuit therapeutisch standpunt is meer onderzoek nodig om vast te stellen hoeveel vezels, en welk soort, het meest effectief zou zijn.

Van hun kant zullen Marsland en zijn team verder onderzoeken hoe veranderingen in het eetpatroon het immuunsysteem beïnvloedt, en vooral hoe veranderingen in de darmen van invloed zijn op longziektes. Op dit moment bereiden ze voedingsinterventies voor bij mensen om vast te stellen hoe hun uitkomsten het beste vertaald kunnen worden naar het dagelijks leven.

“Er is behoefte aan een zorgvuldig samengesteld en gecontroleerd dieet, of SCFA interventiestudies, om te kijken hoe deze ontdekkingen geëxploiteerd kunnen worden om mensen met astma te helpen of om virale infecties te voorkomen,” zegt Marsland. “We moeten deze wegen ook verder volgen als middel om andere behandelwijzen te ondersteunen of de effectiviteit van vaccinaties te verhogen.”

Vertaling: Ellen Lam

 



 


 

Steun ook ons kenniswerk, winkel eens in de Leefbewust winkel


Naar het overige nieuws van vandaag