Vetcellen lijken ongezond voedingspatroon te onthouden

UNIVERSITY OF COPENHAGEN THE FACULTY OF HEALTH AND MEDICAL SCIENCES

24 uur. Dat is alles wat er nodig is voor een zogenaamde ‘voorloper van een vetcel’ om zijn ‘epigenetische recept’ voor hoe hij zich correct kan ontwikkelen in een volwassen vetcel geherprogrammeerd te hebben. Deze verandering doet zich voor wanneer de cel in contact wordt gebracht met het vetzuur palmitaat, of het hormoon TNF-alpha, laat een studie, uitgevoerd door onderzoekers van het Novo Nordisk Foundation Center for Basic Metabolic Research aan de University of Copenhagen zien.

Voorlopers van cellen, zijn cellen die nog niet zijn volgroeid om een specifieke functie in het lichaam op zich te nemen, bijvoorbeeld, de functie van een spier- of vetcel. Palmitaat en TNF-alpha zijn in staat om de ontwikkeling van de cel te verstoren, hiermee veroorzakend dat hij zich ontwikkeld in een disfunctionerende vetcel in zn latere leven. Met name wordt deze herprogrammering gevonden bij obese patiënten, lijdend aan diabetes type 2, ontdekten de onderzoekers.

We worden blootgesteld aan palmitaat door het voedsel wat we eten. Vooral voedingsmiddelen die grote hoeveelheden verzadigde vetten bevat zoals zuivelproducten, vlees en palmolie, zijn rijk aan palmitaat. TNF-alpha is een ontstekingshormoon welke in het lichaam afgescheiden wordt tijdens ziekte. Obese patiënten hebben ook een hoger niveau TNF-alpha, aangezien obesitas gelinkt is aan ontsteking.

“Onze resultaten beklemtonen het belang van een gezonde voeding en leefstijl voor onze metabole gezondheid in de jaren die voor ons liggen. Een gezond voedingspatroon en gezonde leefstijl kunnen grotendeels de herprogrammering van onze voorloper-cellen helpen voorkomen. Voor op de lange termijn, hopen we dat onze studie aan de basis zou kunnen staan van nieuwe manieren om de abnormale programmering van voorlopers van vetcellen terug te draaien, ze hiermee gezond en wederom functionerend makend”, aldus Romain Barres, die de studie leidt.

Omgevingsfactoren spelen een sleutelrol

Binnen het zogenaamde epigenetisch onderzoek hebben verscheidene studies gesuggereerd dat menselijke voorlopers van vetcellen een geheugen hebben met betrekking tot blootstellingen aan de omgeving in het verleden. Maar tot nu toe was niemand in staat om de factoren te identificeren die van invloed zijn op het herprogrammeren van voorlopers van vetcellen of de factoren die zorgen voor de snelheid waarmee cellen geherprogrammeerd worden.

In samenwerking met de Surgical Gastroenterology unit in het Hvidovre Hospital, verzamelden onderzoekers vetweefsel van 43 geplande operaties. Vijftien patiënten waren mager, 14 waren obese en 14 waren obese en leden aan diabetes type 2. Door samples te verzamelen van drie verschillende groepen patiënten, konden de onderzoekers de gezondheid van de voorlopers van vetcellen van de drie groepen vergelijken.
Het team ontdekte dat de cellen van de groep obese patiënten, lijdend aan diabetes type 2, geherprogrammeerd waren en zodoende niet als normale, gezonde vetcellen functioneerden. Door gezonde voorlopers van vetcellen slechts 24 uur bloot te stellen aan de twee externe factoren waren de onderzoekers in staat om de herprogrammering na te bootsen die ze hadden geobserveerd in de cellen van de patiënten met diabetes.

Een veelbelovend onderzoeksgebied

De onderzoekers zijn er niet zeker van of het mogelijk is om het programmeren om te draaien om de cellen weer gezond en functioneel te maken. En zelfs als het mogelijk is, weten ze niet hoe dit gedaan kan worden. “We weten dat voorlopers van cellen geherprogrammeerd kunnen worden op een manier waarbij de functie in het laatste stadium van hun ontwikkeling verzwakt wordt, maar tot nu toe heeft nog niemand ontdekt hoe dit proces omgedraaid kan worden. Maar het is een veelbelovend gebied”, aldus Romain Barres.

De studie ‘Preadipocytes from obese humans with type 2 diabetes are epigenetically reprogrammed at genes controlling adipose tissue function’, is gepubliceerd in het International Journal of Obesity.

Vertaling: Arnoud



Steun ook ons kenniswerk, winkel eens in de Leefbewust winkel



Naar het overige nieuws van vandaag