Nieuw onderzoek onthult voordelen van een vegetarisch dieet

Het eten van gezonde plantaardige voedingsmiddelen wordt geassocieerd met een lager risico op chronische ziekten, gewichtstoename en overlijden

Het eten van een vegetarisch of voornamelijk plantaardig dieet gaat gepaard met een aantal gezondheidsvoordelen. Maar simpelweg vegetarisch zijn is niet genoeg om die voordelen te plukken - ook de kwaliteit van het eten is van belang. Tijdens de Nutrition 2018 bijeenkomst zal verder onderzoek ondersteunen naar de gezondheidseffecten van het eten van een plantaardig dieet en hoe voedingskwaliteit deze effecten be´nvloedt.

Nutrition 2018 is een inaugurele topbijeenkomst van de American Society for Nutrition op 9 en 12 juni 2018 in het Hynes Convention Center in Boston.

Bewijsmateriaal suggereert dat een plantaardig dieet het risico op hart- en vaatziekten verlaagt.

Het eten van meer plantaardig eiwit wordt geassocieerd met een lager risico op coronaire hartziekten.

In een onderzoek van bijna 6.000 mensen in Nederland over een periode van meer dan 13 jaar, vertoonden degenen die meer plantaardig eiwitten dan dierlijke een lager risico op het ontwikkelen van coronaire hartziekten. Kim V.E. Braun van het Erasmus Universitair Medisch Centrum, presenteerde dit onderzoek op zondag 10 juni in het Hynes Convention Center Auditorium.

Het eten van meer plantaardig eiwit wordt geassocieerd met minder plaque in de slagaders.

Een studie van 4.500 Braziliaanse volwassenen vindt dat mensen die regelmatig meer plantaardige eiwitten consumeerden bijna 60 procent minder kans op plaque in de slagaders hadden. De studie gebruikte de coronaire calciumscore, een maat voor plaque opbouw vaak gebruikt om het risico op hart- en vaatziekten te beoordelen. Dirce Maria Marchioni, Faculdade de Sa˙de P˙blica da USP presenteerde dit onderzoek eveneens op zondag 10 juni in het Hynes Convention Center Auditorium.

https://www.dropbox.com/s/wezq2vkx4p99oal/Marchioni%20plaque%20in%20arteries%20abstract.pdf?dl=0

Vegetarisch dieet geassocieerd met verminderd risico op hartziekten en diabetes.

Van de Zuid-Aziaten die in de VS wonen, bleken mensen die een vegetarisch dieet volgden een lager aantal risicofactoren te hebben op hartaandoeningen en diabetes met verder een lagere body mass index, een kleinere tailleomtrek minder buikvet, lager cholesterolgehalte en een lagere bloedsuikerspiegel vergeleken met mensen uit dezelfde demografische groep die vlees aten. Sameera A. Talegawkar, George Washington University Milken Institute School of Public Health presenteerde dit onderzoek eveneens op zondag 10 juni in het Hynes Convention Center Auditorium.

https://www.dropbox.com/s/53fxjcyf7pcspho/Talegawkar%20risk%20factors%20HD%20and%20diabetes%20abstract.pdf?dl=0

Belangrijk: de kwaliteit van plantaardig voedsel heeft ook invloed op de gezondheid

Het eten van gezonde, plantaardige voeding geassocieerd met minder gewichtstoename.

Een analyse van veranderingen in lichaamsgewicht bij meer dan 125.000 volwassenen gedurende een periode van 4 jaar toont aan dat plantaardige voedingsmiddelen van hoge kwaliteit (zoals volle granen, fruit, groenten en noten) geassocieerd zijn met minder gewichtstoename, terwijl een hogere inname van ongezond plantaardig voedsel (zoals snoep, geraffineerde granen en friet) geassocieerd was met een aanzienlijk grotere gewichtstoename. Ambika Satija, Harvard T.H. Chan School of Public Health, presenteerde dit onderzoek eveneens op zondag 10 juni in het Hynes Convention Center, Room 309.

https://goo.gl/49aG1f

Plantaardige voedingsmiddelen van hogere kwaliteit zijn geassocieerd met een lager sterfterisico.

Een onderzoek onder bijna 30.000 volwassenen in de Verenigde Staten versterkt het bewijs dat een dieet van betere kwaliteit helpt langer te leven en suggereert dat de kwaliteit van plantaardig voedsel in het dieet belangrijker is dan de kwaliteit van voedingsmiddelen op basis van dieren. Betere keuzes in de op planten gebaseerde componenten van het dieet verlaagde de sterfte met 30 procent, terwijl dierlijke componenten van betere kwaliteit weinig effect hadden op de mortaliteit. Het gunstige effect van plantaardig voedsel van hoge kwaliteit was zelfs nog meer uitgesproken bij mensen met chronische gezondheidsproblemen. Fang Fang Zhang, Friedman School of Nutrition Science and Policy aan de Tufts University, presenteerde dit onderzoek op maandag 11 juni in het Hynes Convention Center, Room 311.

https://goo.gl/WJs4pB

Vertaling: Andre Teirlinck

 


 

Steun ook ons kenniswerk, winkel eens in de Leefbewust winkel


Naar het overige nieuws van vandaag