Resistente bacteriŽn belemmeren genezing van urineweginfecties

Gebruik van ontoereikende antibiotica kan tot resistente bacteriŽn en terugkerende infecties leiden

Dick Schrauwen [1]

SOCIETY FOR HEALTHCARE EPIDEMIOLOGY OF AMERICA [2]

INLEIDING
Volgens een onderzoek dat is gepubliceerd in `Infection Control & Hospital Epidemiology, the journal of the Society for Healthcare Epidemiology of America` [3] blijkt dat patiŽnten met een urineweginfectie veroorzaakt door resistente bacteriŽn meer kans hebben op de terugkeer van hun infectie binnen een week dan patiŽnten met een niet-resistente infectie. Bovendien had de `resistente`-groep een grotere kans een verkeerd antibioticum voorgeschreven te krijgen dan de `niet-resistente`-groep.

"Deze studie draagt ??bij aan het bewijs dat antibioticaresistente bacteriŽn een groeiend probleem zijn zelfs bij patiŽnten met een ogenschijnlijk ongecompliceerde infectie, zoals een urineweginfectie." zei Judith Anesi, MD, een klinisch epidemioloog en een medewerker of het terrein van besmettelijke ziekten aan Penn Medicine [4] en tevens hoofdauteur. "Deze medicijnresistente infecties zijn moeilijk te behandelen en onze studie toont aan dat recidive veel voorkomt. Dit is een alarmerende bevinding en er zijn dringend interventies nodig om antibioticaresistentie in te dammen."

ONDERZOEKSOPZET

De studie richtte zich op patiŽnten die in het dagelijkse leven (dus niet in een ziekenhuis of ander gezondheidscentrum) een infectie hadden opgelopen. De onderzoekers bekeken de patiŽntverslagen van 151 volwassen patiŽnten die zich gemeld hadden bij Penn Medicine en die positief waren getest op de antibioticaresistente bacterie, Enterobacteriaceae, in de urine (RG, resistente groep). Enterobacteriaceae zijn een grote familie van bacteriŽn die vaak worden aangetroffen bij urineweginfecties en andere veel voorkomende infecties.

Deze bacteriŽn zijn resistent tegen breedspectrum antibiotica met de naam cephalosporines. Dit antibioticum wordt vaak gebruikt om bacteriŽle infecties te behandelen. De `resistente` patiŽnten werden vergeleken met 151 overeenkomstige patiŽnten waar in de urine een niet-resistente bacterie werd gevonden (NG, niet-resistente groep).

RESULTATEN

Onderzoekers ontdekten dat mensen met de resistente vorm van de bacteriŽn (RG) een grotere kans hadden op slechte klinische uitkomsten dan de controlegroep (NG). Meer dan de helft van alle 302 patiŽnten kreeg niet het beste antibioticum binnen 48 uur nadat hun urine op kweek werd gezet. De patiŽnten in de resistente groep (RG) hadden de grootste kans op een verkeerd antibioticum. PatiŽnten bij wie de urinekweek op de afdeling spoedeisende hulp werd verkregen, hadden vanaf het begin de grootste kans op een juiste behandeling.

Zelfs wanneer patiŽnten onmiddellijk een effectief antibioticum ontvingen, verdwenen bij de patiŽnten met resistente bacteriŽn de symptomen niet of moesten ze binnen een week opnieuw voor dezelfde infectie worden behandeld.
CONCLUSIES

De auteurs zeiden dat er ook andere verklaringen kunnen zijn voor de slechte uitkomsten in de resistente groep. Zo zouden de bacteriŽn in de resistente groep agressiever kunnen zijn, zouden er ook andere infecties of andere niet-gemeten factoren kunnen zijn de slechtere uitkomsten verklaren.

"Urineweginfecties zijn in de polikliniek een van de meest voorkomende bacteriŽle infecties. Daardoor vormt het steeds meer voorkomen van antibioticaresistentie een groot probleem ", zei Anesi.

De auteurs concluderen de urine van patiŽnten met een verhoogd risico op resistente bacteriŽn moet worden getest. Wanneer resistente organismen worden aangetroffen dan moeten die patiŽnten langdurig nauwlettend worden gevolgd.

VERWIJZINGEN

[1] Vertaling / bewerking van onderstaand persbericht
- https://www.eurekalert.org/pub_releases/2018-10/sfhe-ari103018.php

[2] SOCIETY FOR HEALTHCARE EPIDEMIOLOGY OF AMERICA
SHEAís mission is to promote the prevention of healthcare-associated infections and antibiotic resistance
- https://shea-online.org/

[3] Artikel: Poor clinical outcomes associated with community-onset urinary tract infections due to extended-spectrum cephalosporin-resistant Enterobacteriaceae; Judith A. Anesi en anderen.
- https://tinyurl.com/ybyrfyr9

[4] Penn Medicine
- https://www.pennmedicine.org/Steun ook ons kenniswerk, winkel eens in de Leefbewust winkelNaar het overige nieuws van vandaag