De blootstelling van kinderen aan brandvertragende chemicaliŽn neemt af na de geleidelijke eliminatie

Na de geleidelijke eliminatie van PBDE's zijn de bloedspiegels van de toxische chemicaliŽn afgenomen maar niet verdwenen.

COLUMBIA UNIVERSITYíS MAILMAN SCHOOL OF PUBLIC HEALTH.

Uit een nieuw onderzoek van wetenschappers aan het Columbia Center for Children's Environmental Health van de Columbiaans Mailman School of Public Health blijkt dat de blootstelling aan brandvertragers, die ooit veelvuldig werden gebruikt in consumentenproducten, gedaald is. De onderzoekers lieten als eerste zien dat de gehaltes aan polygebromeerde difenylethers (PBDE's) gemeten bij kinderen significant afgenomen werden na een periode van 15 jaar tussen 1998 en 2013, hoewel de chemicaliŽn nog altijd aanwezig waren. Het Centrum koppelde eerder blootstelling aan PBDE's aan aandachtsproblemen en lagere scores op tests van mentale en fysieke ontwikkeling bij kinderen.

Resultaten gepubliceerd in het Journal of Exposure Science en Environmental Epidemiology.

Fabrikanten gebruikten PBDE's als de belangrijkste vlamvertragende chemische stof in meubels tussen 1975 en 2004 om te voldoen aan brandveiligheidsnormen, met het hoogste gebruik ervan in Noord-Amerika. Vanwege hun persistentie in het milieu en het bewijs van de gevolgen voor de gezondheid van de mens, werd pentaBDE, een specifiek technisch mengsel van PBDE's in 2004 geleidelijk buiten gebruik gesteld in banken, matrassen, tapijtpolstering en andere gestoffeerde producten. Aangezien PBDE-chemicaliŽn stabiel zijn, hebben ze de neiging om zich binnenshuis op te bouwen en worden aangetroffen in huisstof; mensen worden voornamelijk blootgesteld door inname van deze stof en blootstelling via voedingsbronnen.

Onderzoekers volgden 334 moeder-kinderparen, een onderdeel van een CCCEH's lopend geboorte cohort onderzoek in New York City, van het prenatale leven tot en met de adolescentie. Onderzoekers verzamelden navelstrengbloed bij de geboorte en bloed van de kinderen op de leeftijd van 2, 3, 5, 7 en 9. Na verloop van tijd daalden de niveaus van BDE-47, de meest frequent gedetecteerde component van het pentaBDE-mengsel bij mensen, met ongeveer 5 procent per jaar van 1998 tot 2013. Bij het onderzoeken van alleen bloedmonsters die postnataal werden verzameld, constateerden de onderzoekers een afname van 13 procent per jaar tussen 2000 en 2013.

Peuters (leeftijd 2-3) hadden, voordat de uitfasering in werking trad in 2004-2005, significant hogere niveaus van BDE-47 in hun bloed dan de peuters van de periode na de geleidelijke eliminatie. De 2-3-jarigen hadden de hoogste concentraties BDE-47 in hun bloed dan op enige andere leeftijd, mogelijk omdat ze meer tijd op de grond doorbrengen en op deze leeftijd meer contact hebben met stof.

Hoewel de niveaus van deze vlamvertragers in de loop van de tijd afnemen, vonden onderzoekers PBDE's in elk bloedmonster. "Deze bevindingen suggereren dat hoewel pentaBDE-niveaus zijn gedaald sinds de eliminatie, ze nog steeds worden gedetecteerd in het bloed van jonge kinderen bijna 10 jaar na hun verwijdering uit de Amerikaanse handel", zegt hoofdauteur Whitney Cowell, PhD, pediatrisch milieu onderzoek medewerker bij Mt. Sinai en voormalig doctoraal student aan het Columbia Center for Children's Environmental Health.

"Deze bevindingen versterken het besluit om PBDE's in consumentenproducten geleidelijk af te bouwen," zegt senior auteur Julie Herbstman, PhD, universitair hoofddocent Environmental Health Sciences. "Het is echter belangrijk om waakzaam te blijven. Na de geleidelijke eliminatie van PBDE's, zijn we begonnen met het detecteren van andere vlamvertragende chemicaliŽn bij kinderen, die waarschijnlijk worden gebruikt als vervanging."

Vertaling: Andre Teirlinck
Steun ook ons kenniswerk, winkel eens in de Leefbewust winkelNaar het overige nieuws van vandaag