Veel tweedehands plastic speelgoed kan een risico vormen voor de gezondheid van kinderen

Volgens nieuw onderzoek gepubliceerd in Environmental Science and Technology kan het plastic dat werd gebruikt in veel tweedehands speelgoed een risico vormen voor de gezondheid van kinderen omdat het mogelijk niet voldoet aan de meest recente internationale veiligheidsrichtlijnen.

Wetenschappers aan de Universiteit van Plymouth analyseerden 200 stuks gebruikt plastic speelgoed dat ze vonden bij gezinnen, in kinderdagverblijven en liefdadigheidswinkels in het zuidwesten van Engeland. Deze omvatten autootjes, treintjes, bouwsteentjes, figuren en puzzels, met kleine afmetingen waarop kleine kinderen konden kauwen.

Ze vonden hoge concentraties gevaarlijke elementen in onderdeeltjes van gele, rode of zwarte kleur zoals antimoon, barium, broom, cadmium, chroom, lood en selenium, die chronisch toxisch zijn voor kinderen gedurende een lange periode.

Verdere tests toonden aan dat onder gesimuleerde maagcondities (waarbij extractie in verdund zoutzuur werd gebruikt) verschillend speelgoed hoeveelheden broom, cadmium of lood vrijgaven die de limieten overschreden die zijn vastgelegd in de speelgoedveiligheidsrichtlijn van de Europese Raad.

Het onderzoek werd geleid door Dr. Andrew Turner, Reader in Environmental Science, die röntgenfluorescentie (XRF) -spectrometrie gebruikte om de aanwezigheid van verontreinigingen in speelgoed aan te tonen.

Eerder deed hij onderzoek waaruit bleek dat gedecoreerde drinkglazen schadelijke lood- en cadmiumgehaltes kunnen bevatten en gaf hij de raad de kleuren beter te monitoren om mogelijk gevaar voor de volksgezondheid te verminderen.

"Dit is het eerste systematisch onderzoek naar gevaarlijke elementen in tweedehands plastic speelgoed in het Verenigd Koninkrijk," zei Dr. Turner. "Tweedehands speelgoed is een aantrekkelijke optie voor gezinnen omdat ze rechtstreeks kunnen worden geërfd van vrienden of familieleden of goedkoop en gemakkelijk te verkrijgen zijn bij liefdadigheidsinstellingen, rommelmarkten en op internet. Terwijl de speelgoedrichtlijnen van toepassing zijn op nieuwe producten, is er geen regelgeving voor het recyclen of opnieuw verkopen van ouder speelgoed.

"Met de introductie en verfijning van de speelgoedveiligheidsrichtlijn moest de kunststofindustrie stappen ondernemen om gevaarlijke elementen uit nieuw speelgoed te verwijderen, maar consumenten moeten bewuster worden gemaakt van de potentiële risico's van klein felgekleurd oud plastic speelgoed, zonder dat de aantrekkelijke prijs, het gemak en de recycleerbaarheid van eerder gebruikt speelgoed de potentie mag hebben om een erfenis van chemische verontreiniging voor jongere kinderen te creëren. "

Vertaling: Andre Teirlinck



 

Steun ons kenniswerk, winkel eens in de Leefbewust winkel


Naar het overige nieuws van vandaag