Vitamine A tegen tuberculose

Nieuw onderzoek van het gebruik van vitamine A in medicijnresistente tbc-behandeling

TRINITY COLLEGE DUBLIN

Wetenschappers van Trinity College Dublin en St. James's Hospital, Dublin, hebben ontdekt hoe vitamine A het immuunsysteem van de longen stimuleert om tuberculose (TB) aan te pakken. De bevindingen zijn net gepubliceerd in het tijdschrift American Journal of Respiratory Cell en Molecular Biology.

TBC is de grootste besmettelijke ziekte ter wereld en resistente tbc die niet op reguliere antibiotica reageert, vormt een grote bedreiging. TBC heeft in 2016 1,7 miljoen mensen gedood en wordt beschouwd als de belangrijkste doodsoorzaak onder de infecties. Gezien de verhoogde incidentie van resistente tbc in binnen- en buitenland zijn aanvullende strategieën nodig om de ziekte te behandelen. In tegenstelling tot antibiotica, zou TBC-resistentie zich niet tegen vitamine A ontwikkelen.

Vitamine A-tekort wordt vaak waargenomen bij patiënten met TBC en wordt geassocieerd met een 10-voudige verhoging van het risico bij het ontwikkelen van de ziekte. Het is de oorzaak van de wereldwijde tbc-epidemie, maar het mechanisme waardoor vitamine A de longen beschermt tegen tuberculose, blijft onontgonnen.

Nu heeft een team van wetenschappers aan het Trinity College Dublin en St James's Hospital, Dublin, voor het eerst aangetoond hoe vitamine A de long-immuniteit tegen TBC effectief ondersteunt. Hun onderzoek verklaart een cruciaal mechanisme dat vitamine A voorbestemt als een therapeutische optie voor deze ziekte. Het laat zien dat vitamine A de recycling- en afvalverwijderingsfuncties van het menselijke immuunsysteem ondersteunt (autofagie genoemd); dit zorgt op zijn beurt voor een betere aanpak van de bacteriën die TBC veroorzaken. De ontdekking heeft het potentieel om een meer gerichte longbehandeling van de ziekte te ontwikkelen door de immuunrespons van de patiënt te versterken langs een voedingssupplement.

De wetenschappers toonden aan hoe speciale witte cellen (macrofagen genoemd) in menselijke longen effectiever waren in het beheersen van tbc-bacteriën, wanneer ze werden ondersteund met vitamine A. In een eerdere studie hadden ze reeds angetoond dat vitamine A ontstekingsremmende eigenschappen heeft. Vitamine A beperkt daarom niet alleen de TBC-bacterie, maar voorkomt ook ongewenste ontstekingen in de longen, waardoor het een bijzonder aantrekkelijke therapeutische optie is.

De wetenschappers toonden verder aan dat vitamine A het immuunsysteem ondersteunde bij het doden van andere belangrijke longinfecties, zoals kinkhoest. Nu de gevallen van kinkhoest terug toenemen zou vitamine A nuttig wel eens nuttig kunnen zijn om die luchtwegeninfectie ook te behandelen.

In een commentaar op de betekenis van de bevindingen zei dr. Sharee Basdeo Trinity, postdoctoraal medewerker bij St James's Hospital en hoofdauteur van de krant: "TBC blijft een dringende mondiale kwestie die miljoenen mensen wereldwijd treft, de hoge prevalentie van vitamine A-tekort is een belangrijke wereldwijde tbc-epidemie. De volgende stap zal erin bestaan om ons onderzoek te vertalen van de laboratoriumbank naar de werkelijkheid. Als dit positief uitpakt kunnen we vitamine A aan de bestaande medicijntherapieën toevoegen om de resultaten voor onze patiënten te verbeteren. "

Vertaling: Andre Teirlinck





 


 

Steun ook ons kenniswerk, winkel eens in de Leefbewust winkel


Naar het overige nieuws van vandaag