Antioxidanten kunnen exacerbatie bij taaislijmziekte verminderen

AMERICAN THORACIC SOCIETY

Een vitamine verrijkt met antioxidanten kan exacerbatie (toename van de ziektesymptomen) met betrekking tot de ademhaling bij mensen met taaislijmziekte (CF) verminderen, volgens nieuw onderzoek, online gepubliceerd in april in the American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine.

In “Effects of an Antioxidant-Enriched Multivitamin in Cystic Fibrosis: Randomized, Controlled, Multicenter Trial”, maken Scott D. Sagel, MD, PhD, professor in kindergeneeskunde aan het Children’s Hospital Colorado en directeur van het University of Colorado Cystic Fibrosis Center, en zijn medeauteurs melding van een met vijftig procent verminderd risico met betrekking tot de tijd tot de eerste exacerbatie die antibiotica behoeft bij degenen die de antioxidant-supplementen kregen.

Tijdens de 16 weken durende studie van 73 patiënten (waarvan er 36 antioxidant-supplementen kregen), ervaarde 53 procent van de antioxidanten gegeven groep 28 exacerbaties, vergeleken met 68 procent van de controlegroep die 39 exacerbaties ervaarde.

De onderzoekers ontdekten ook dat antioxidant-supplementen, circulerende antioxidant concentraties van beta-caroteen, co-enzym Q10, gamma-tocoferol (een vorm van vitamine E) en luteïne verhoogden, en tijdelijk ontsteking verminderde (bij vier weken, maar geen 16 weken) zoals werd gemeten bij twee op bloed gebaseerde biomarkers van ontsteking, calprotectine en myeloperoxidase (MPO).

Mensen met CF krijgen vaak chronische bacteriële infecties, welke leiden tot ontstekingen en het vrijkomen van “aanzienlijke hoeveelheden reactieve zuurstofsoorten in de luchtwegen”, schreven de auteurs.

Normaal gesproken, voegden ze toe, zou het lichaam een verdediging van antioxidanten opstellen om deze oxidatieve stress te neutraliseren, maar CF wordt gekenmerkt door voedingsstoornissen (met betrekking tot opname) van antioxidanten. Dit draagt bij tot een oxidant-antioxidant disbalans en meer ontstekingen, welke leiden tot longschade en een toenemend verlies van longfunctie.

“Het verbeteren van de antioxidant-status bij taaislijmziekte is een belangrijk klinisch doel en zou een positief effect op de gezondheid kunnen hebben”, aldus dr. Sagel. “Orale antioxidantpreparaten zijn getest bij taaislijmziekte met gemixte resultaten. Echter, er was nog nooit een goed vormgegeven gerandomiseerd vergelijkend onderzoek geweest met een antioxidant-’cocktail’ die diverse antioxidanten in één formule omvatte.

Dit fase-2 onderzoek, uitgevoerd aan 15 CF-centra, aangesloten aan de CF Foundation Therapeutics Development Network, registreerde patiënten die 10 jaar en ouder (gemiddelde leeftijd 22 jaar) waren, met pancreasinsufficiëntie, welke malabsorptie van antioxidanten veroorzaakt. Deelnemers hadden een FEV1, de meting hoeveel lucht krachtig uitgeademd kan worden in 1 seconde, tussen 40 en 100 procent van wat voorspeld zou worden gebaseerd op leeftijd, geslacht, lengte en een lijst van andere kenmerken.

Patiënten in de controle groep kregen een multi-vitamine die niet verrijkt was met antioxidanten. De groepen verdroegen hun vitaminen beiden even goed, en er waren geen verschillen in nadelige gebeurtenissen tussen de twee groepen.

De studie kwam niet tot z’n primaire eindpunt: verandering van sputum (slijm) MPO-concentratie in 16 weken. De auteurs kozen sputum MPO-concentratie “liever dan een andere marker van luchtwegontsteking zoals neutrofiel elastase omdat MPO reactieve zuurstofsoorten genereert als deel van z’n functie in aangeboren defensiemechanismen van de gastheer, en vaak beschouwd wordt als marker voor oxidatieve stress.”

“Terwijl het antioxidant supplement niet constante anti-ontstekingseffecten leek uit te oefenen, geloven we dat het effect op de tijd qua de eerste exacerbatie met betrekking tot de longen significant was en klinisch betekenisvol”, aldus dr. Sagel, hieraan toevoegend dat de verbetering in de antioxidantstatus alleen, op zich al het gebruik er van kan rechtvaardigen. “Het ontwikkelen van veilige en effectieve anti-ontsteking behandelingen blijft een sleutel prioriteit van de CF community.

Deze studie werd gefinancierd door de Cystic Fibrosis Foundation Therapeutics en door de Nationale Institutes of Health.

Vertaling: Arnoud 


 

Steun ook ons kenniswerk, bezoek ook eens in de Leefbewust winkel


Naar het overige nieuws van vandaag