Suikerrijke dranken wel degelijk aanjagers van overgewicht en obesitas

Analyse van nieuwe studies onder 250.000 personen bevestigt dat met suiker gezoete dranken aanleiding geven tot overgewicht en obesitas bij kinderen en volwassenen

EUROPESE ASSOCIATIE VOOR DE STUDIE VAN ZWAARLIJVIGHEID

Een nieuwe beoordeling van de nieuwste gegevens over met suiker gezoete dranken (SSB's) - waaronder 30 nieuwe onderzoeken die zijn gepubliceerd tussen 2013 en 2015 - geen van deze door de industrie gesponsord - concludeert dat SSB-consumptie geassocieerd is met overgewicht en obesitas en dat landen die dit nog niet gedaan hebben, actie zouden moeten ondernemen om het verbruik van de zogenaamde 'lege calorieŽn' die deze dranken bevatten, te verminderen.

De beoordeling is gepubliceerd in het tijdschrift Obesity Facts, het tijdschrift van de Europese Vereniging voor de Studie van Obesitas (EASO), en geschreven door een team van auteurs waaronder hoofdauteur Dr. Maria Luger, Speciaal Instituut voor Preventieve Cardiologie en Voeding SIPCAN, Salzburg, Oostenrijk; EASO Voorzitter Elect Dr Nathalie Farpour-Lambert (Universitaire Ziekenhuizen van GenŤve, Zwitserland) en Dr Maira Bes-Rastrollo, Universiteit van Navarra, Spanje, en Carlos III Institute of Health, Spanje.

"Het bewijsmateriaal dat SSB's koppelt aan obesitas en overgewicht bij kinderen en volwassenen is de afgelopen drie jaar aanzienlijk vermeerderdĒ, legt dr. Farpour-Lambert uit. "We hebben in deze review 30 nieuwe onderzoeken kunnen opnemen die niet door de industrie werden gesponsord, een gemiddelde van 10 per jaar, vergeleken met een eerdere beoordeling van 32 studies in de periode 1990-2012."

Ze zegt: "Dit nieuwe, recentere bewijs suggereert dat de consumptie van SSB geassocieerd is met obesitas bij kinderen. Door het reeds gepubliceerde bewijs te combineren met dit nieuwe onderzoek, concluderen we iets dat in veel opzichten al duidelijk moet zijn: het volksgezondheidsbeleid moet het verbruik van SSB's verminderen en gezonde alternatieven zoals water aanmoedigen. "

Van deze 30 onderzoeken waren er 20 bij kinderen (17 prospectieve en 3 gerandomiseerde gecontroleerde studies [RCT's]) en 10 bij volwassenen (9 prospectieve en 1 RCT). Bijna alle (93%) van de 30 studies bij kinderen en volwassenen onthulden een associatie tussen de SSB-consumptie en overgewicht/obesitas, terwijl slechts ťťn prospectieve cohortstudie bij kinderen geen verband liet zien. Het enige gerandomiseerde gecontroleerde onderzoek bij volwassenen toonde geen effect van de interventie aan (vervanging van SSB's door alleen water en voorlichting en educatiebegeleiding). Terwijl de volwassenen die de interventie ontvingen meer gewicht verloren was het resultaat net buiten statistische significantie.

Een totaal van 244.651 studie deelnemers werd opgenomen in deze nieuwe systematische review. Met betrekking tot het geografische gebied van de studies, werd 33% uitgevoerd in Europa, 23% in de VS, 17% in Midden- of Zuid-Amerika, 10% in AustraliŽ, 7% in Zuid-Afrika en de resterende 10% in Iran, Thailand en Japan.

Hoewel de auteurs erkennen dat het bijna onmogelijk is om met absolute zekerheid een directe oorzaak-gevolg relatie tussen SSB-consumptie en overgewicht en obesitas te concluderen, zegt Dr Farpour-Lambert: "Associaties tussen SSB en lichaamsgewichtmaatregelen kunnen worden beÔnvloed door andere voedings- en leefstijlfactoren, maar het merendeel van de prospectieve cohortonderzoeken werd gecorrigeerd voor deze mogelijke verstorende factoren, waaronder verschillende voedings- en leefstijlfactoren, en voor iedereen, behalve ťťn onderzoek, werd een positieve associatie gevonden tussen SSB-consumptie en overgewicht/obesitas. "

Dr Bes-Rastrollo zegt: "Talloze landen over de hele wereld hebben een hoog niveau van SSB-consumptie, en zelfs die met lage innames observeren scherpe stijgingen. Daarom is het gecombineerd bewijsmateriaal gepubliceerd voor en na 2013 dat bevestigt dat SSB's negatieve effecten hebben op de toename van het lichaamsgewicht of obesitas bij kinderen en volwassenen een reden voor urgente beleidsmaatregelen." De auteurs wijzen op het succes van hogere belastingen op SSB's in Mexico, waar de omzet met 12% is gedaald, het sterkst bij de armste delen van de bevolking (met 17%). Dr Bes-Rastrollo voegt hieraan toe: "Verschillende landen hebben nu benaderingen opgesteld en geÔmplementeerd die gericht zijn op het verminderen van de inname van SSB's door de beschikbaarheid ervan te beperken, de marktprijs te verhogen, het publiek bewustzijn te verhogen via educatieve programma's, de media of op school, het belastingbeleid te introduceren en door labeling."

Een rapport van Euromonitor International geeft aan dat tot nu toe 19 landen belastingen op eten en drinken hebben ingevoerd en dat dit in de nabije toekomst meer het doel is om het suikerverbruik met 20% te verminderen in overeenstemming met de WHO-richtlijnen. Het UK staat op het punt om een suikerbelasting in te voeren in april 2018.

De auteurs zeggen dat nieuwe en innovatieve strategieŽn nodig zijn om de SSB-consumptie te verminderen. Dr. Farpour-Lambert zegt: "Het lijdt geen twijfel dat we de consumptie en impact van SSB's kunnen verminderen, maar we hebben zowel de politieke wil als de medewerking van de drankenindustrie nodig om dit te bereiken. Een succesvol en haalbaar voorbeeld van een geleidelijke reductiestrategie is het Brits programma voor zoutvermindering: de voedselindustrie heeft de hoeveelheid zout dat aan verwerkt voedsel wordt toegevoegd in de afgelopen tien jaar geleidelijk verlaagd. In dit programma werden incrementele zoutreductiedoelen vastgesteld met een duidelijk tijdschema voor de voedingsmiddelenindustrie om ze te bereiken. "

Dr. Farpour-Lambert concludeert: "Toekomstig onderzoek zou zich moeten concentreren op de volgende vragen: hoe kunnen we effectief de consumptie van SSB's in verschillende populaties verminderen? Wat is de impact van interventies op het lichaamsgewicht of obesitas bij kinderen en volwassenen? Wat zijn de verantwoordelijkheden van de voedings- en drankenindustrie, beleidsmakers, openbare gezondheidsinstellingen, gemeenschappen, scholen en individuŽn? Is een suikerbelasting haalbaar en effectief voor vast voedsel en welke impact zal dit hebben? "

"De balans tussen de verantwoordelijkheid van individuŽn, gezondheidsspecialisten en overheden en de samenleving moet worden verduidelijkt: het is belangrijk om meerdere belanghebbenden te mobiliseren en operationele synergieŽn tussen verschillende sectoren te ontwikkelen Professionele netwerken en de voedings- en drankenindustrie moeten worden aangemoedigd om gezonde diŽten in overeenstemming met internationale normen te promoten."

Vertaling: Andre Teirlinck


 

Steun ons kenniswerk, winkel eens in de Leefbewust winkel


Naar het overige nieuws van vandaag