Eet vezelrijke producten om de effecten van stress op de darmen en gedrag te verminderen

THE PHYSIOLOGICAL SOCIETY

Het eten van producten met veel vezels kan de effecten van stress op onze darmen en gedrag verminderen, volgens nieuw onderzoek, gepubliceerd in The Journal of Physiology.
Stress is een significant gezondheidsprobleem en kan zorgen voor grote veranderingen in de darmen en in de hersenen, hetgeen veranderingen in gedrag kan veroorzaken. In de afgelopen jaren is er een groeiende interesse geweest in het verband tussen darmbacteriën en stress-gerelateerde aandoeningen waaronder angsten, depressie en het prikkelbare darmsyndroom.

Bacteriën in de darmen produceren korte-keten vetzuren (SCFAs), welke de hoofdbron zijn van voeding voor cellen in deze regio van het lichaam. Producten zoals granen, peulvruchten en groenten bevatten grote hoeveelheden vezels en zullen de productie van deze SCFAs stimuleren.

De studie, uitgevoerd door wetenschappers van het APC Microbiome Ireland aan de University College Cork and Teagasc Food Research Centre ontdekte dat er minder stress- en angst-achtig gedrag voorkwam, zodra SCFAs werden geïntroduceerd.

Bovendien kan stress die wordt ervaren gedurende een langere periode, effect hebben op de darm door de barrière tussen de binnenkant van de darm en de rest van het lichaam minder effectief en ‘lekkend’ te maken. Dit betekent dat onverteerde voedseldeeltjes, bacteriën en ziektekiemen de lekkende darmwand kunnen passeren, in het bloed kunnen komen en hardnekkige ontstekingen kunnen veroorzaken. Behandeling met SCFAs kan ook dit ‘lekken’ omkeren.

Deze resultaten leveren nieuwe inzichten in mechanismen die gerelateerd zijn aan de impact van de darmbacteriën op de hersenen en gedrag alsmede aan de gezondheid van de darmen. Het ontwikkelen van behandelingen met betrekking tot voeding die zich richten op deze bacteriën zal belangrijk zijn voor het behandelen van stress-gerelateerde aandoeningen.
Tijdens de studie werden aan muizen de voornaamste SCFAs gevoerd, die normaal door de darmbacteriën geproduceerd worden, en werden de muizen daarna blootgesteld aan stress.

Door middel van gedragstesten, werden de muizen getoetst op angst- en depressief-achtig gedrag, stressresponsiviteit, cognitie, sociabiliteit, alsmede op hoe makkelijk materiaal door de darm kan passeren.

De exacte mechanismen die ondersteunend zijn aan het effect van SCFAs blijven onbepaald. SCFAs hadden geen effect op een toename in gewicht, veroorzaakt door stress. Daarom is het belangrijk om te begrijpen waarom SCFAs alleen van invloed zijn op bepaalde, door stress veroorzaakte, effecten.

Professor John F. Cryan, de corresponderende auteur van het onderzoek, gaf commentaar op de bevindingen. “Er is een groter wordende erkenning van de rol van darmbacteriën en de stoffen die ze produceren bij de regulatie van fysiologie en gedrag. De rol van korte-keten vetzuren in dit proces wordt tot nu toe nog maar weinig begrepen. Het is cruciaal dat we kijken naar of korte-keten vetzuren symptomen van stress-gerelateerde aandoeningen bij mensen kunnen verbeteren.

Vertaling: Arnoud




Steun ook ons kenniswerk, winkel eens in de Leefbewust winkel



Naar het overige nieuws van vandaag