Studies benadrukken blijvend effect vroegtijdige stress op genoom, darmen en brein

Inzicht stress kinderjaren vraagt om nieuwe interventiestrategieën

SOCIETY FOR NEUROSCIENCE

SAN DIEGO - Excessieve stress tijdens zwangerschap of vroege kinderjaren kan langdurige gevolgen hebben voor de hersenen: van een verhoogde kans op hersenafwijkingen en aantasting van de stressrespons als volwassene, tot een verandering van de voedingsstoffen die een moeder doorgeeft aan haar baby’s in de baarmoeder. In dit nieuwe onderzoek worden nieuwe methodes aanbevolen om de gevolgen van deze stress te bestrijden, zoals het afremmen van de stresshormoonproductie, of het “resetten” van immuuncelpopulaties in de hersenen. De resultaten werden gepresenteerd tijdens Neuroscience 2018, de jaarlijkse meeting van de Society for Neuroscience en ‘s werelds grootste bron van de laatste nieuwsberichten op het gebied van hersenwetenschappen en gezondheid.

Kindertrauma verhoogt de kans op angstontwikkeling, depressie, of drugverslaving op latere leeftijd met 2-4x, terwijl baarmoederstress het risico kan verhogen op afwijkingen in het autismespectrum, alsook verschillende andere psychiatrische ziektes. Wetenschappers ontdekken steeds meer over de systemen waarbij kindertrauma of foetale stress de hersenontwikkeling verstoord worden en tot deze aandoeningen leiden, wat kan helpen bij het ontdekken van nieuwe therapeutische strategieën.

De resultaten van vandaag tonen aan:

In een muismodel met autismespectrum stoornis, veroorzaakt door maternale infectie tijdens de zwangerschap, vermindert het vernieuwen van foetale hersenimmuuncellen de symptomen van deze aandoening (Tsuneya Ikezu, abstract 030.09)

Stress voor of tijdens de zwangerschap kan de darmbacteriën veranderen van vrouwen en muizen; in de muis bereiken minder cruciale voedingsstoffen de hersenen van de foetus (Eldin Jašarevic, abstract 500.14)

Vroegtijdige stress bij muizen verandert de chromatinestructuur van het “beloningsgebied” in de hersenen, met als gevolg meer vatbaarheid voor stress als volwassenen (Catherine Pena, abstract 500.01).

Jonge ratten vertonen alleen stressgerelateerde afwijkingen in sociaal gedrag en amygdalaontwikkeling in aanwezigheid van de moeder (Regina Sullivan, abstract 783.14).

Bij jonge muizen verhoogt vroegtijdige stress de ontwikkeling van de angstrespons, maar dit kan voorkomen worden door de stresshormoonproductie te blokkeren (Kevin Bath, abstract 499.01)

“Het vandaag gepresenteerde onderzoek toont de langdurige en verstrekkende gevolgen van stress aan tijdens de vroege ontwikkeling, van bacteriepopulaties in de darmen tot de manier waarop DNA wordt gevormd in de celkern,” zegt persconferentie moderator Heather Brenhouse, PhD, van de Northeastern University en expert op het gebied van kindertrauma. “Inzicht in de impact van stress op de ontwikkeling van biologische systemen kan leiden tot nieuwe, patiëntgerichte behandelingen en verbeterde resultaten.”

Vertaling: Ellen Lam


 Steun ook ons kenniswerk, winkel eens in de Leefbewust winkelNaar het overige nieuws van vandaag