Sojavoeding tijdens de babytijd geassocieerd met ernstige menstruatiepijn op volwassen leeftijd

NIH / NATIONAL INSTITUTE OF ENVIRONMENTAL HEALTH SCIENCES.

Nieuw onderzoek suggereert dat zuigelingenvoeding met soja hoogst waarschijnlijk de oorzaak is van ernstige menstruatiepijnen bij jonge volwassenen. De bevinding draagt bij aan de groeiende hoeveelheid literatuur over de nadelige effecten op het voortplantingssysteem. De studie verschijnt online in het tijdschrift Human Reproduction.

Wetenschappers van het National Institute of Environmental Health Sciences (NIEHS), onderdeel van de National Institutes of Health, samen met medewerkers van het Vanderbilt University Medical Center in Nashville, Tennessee en het Henry Ford Health System in Detroit hebben gegevens onderzocht van 1.553 Afro-Amerikaanse vrouwen van 23 tot 35 jaar, die deelnamen aan de NIEHS-Study of Environment, Lifestyle, and Fibroide (SELF).

De onderzoekers ontdekten dat vrouwen die ooit soja voeding hadden gekregen als baby, 50 procent meer kans hadden op gematigd of ernstig menstrueel ongemak tussen de leeftijd van 18 en 22 en 40 procent meer geneigd waren om hormonale anticonceptie te gebruiken tegen menstruatiepijn.

NIEHS postdoctoraal onderzoeker en hoofdauteur Kristen Upson, Ph.D., heeft een mogelijke verklaring voor de associatie tussen soja voeding en ernstige menstruatiepijn. Ze zei dat de gegevens van vroegere laboratorium dierstudies suggereren dat vroege blootstelling aan genisteÔne, een natuurlijk voorkomend component in soja, interfereert met de ontwikkeling van het voortplantingssysteem, inclusief factoren die een rol spelen bij menstruatiepijn. Ze zei dat deze studies ook hebben aangetoond dat ontwikkelingsveranderingen kunnen doorgaan tot in de volwassenheid.

Ernstige menstruatiepijn is echter niet het enige dat Upson heeft gekoppeld aan soja babyvoeding. Zij en haar medewerkers bij het Fred Hutchinson Cancer Research Centre in Seattle verbond voorheen sojavoeding met endometriose, een aandoening waarbij weefsel dat normaal de binnenkant van de baarmoeder bedekt, aan de buitenkant groeit. Met behulp van SELF-gegevens, hebben Upson en NIEHS senior wetenschapper Donna Baird, Ph.D., sojavoeding ook gekoppeld aan grotere vleesbomen en met zware menstruatiebloedingen.

Andere studies door NIEHS-wetenschappers hebben uitgewezen dat bij meisjes met soja gevoed, cellen in de vagina veranderen inclusief het in- en uitschakelen van specifieke genen.

Het enig ander onderzoek dat sojavoeding beoordeelde in relatie tot menstruatiepijn werd in 2001 gepubliceerd door wetenschappers van de universiteit van Pennsylvania, Philadelphia, en de Universiteit van Iowa, Iowa City. De studie onderzocht vooral blanke jonge volwassenen en vond ook een associatie tussen sojavoeding en ernstige menstruatiepijnen.

"De resultaten van beide onderzoeken geven aan dat de bevindingen voor iedereen kunnen gelden, maar verder onderzoek is gewenst voordat er wijzigingen worden aangebracht in de aanbevelingen rond sojavoeding, "zei Baird.

De American Academy of Pediatrics (AAP) promoot moedermelk als de ideale voedingsbron voor baby's. Het beveelt soja niet aan voor baby's die te vroeg geboren worden. Voor voldragen baby's, beveelt de AAP sojavoeding aan in de zeldzame gevallen waarbij het kind de suikers uit de melk niet kan verteren of als het gezin de voorkeur geeft aan een vegetarisch dieet.

Upson zei dat sommige schattingen wijzen op de prevalentie van menstruatiepijn bij vrouwen op 60 procent. Ze voegde eraan toe dat menstruatiepijn een substantiŽle impact kan hebben op de kwaliteit van leven, de schoolprestaties, de werkproductiviteit en relaties.

"Gezien de frequentie van menstruatiepijn en de impact die het kan hebben op een vrouwenleven, moeten volgende stappen in onderzoek de risico's onderzoeken, zelfs deze die vroeger in het leven voorkomen, die het risico op menstruatiepijnen kunnen vergroten, "zei Upson.

Vertaling: Andre Teirlinck

 


 Steun ook ons kenniswerk, winkel eens in de Leefbewust winkelNaar het overige nieuws van vandaag