Gebruik van lichtgevende tablets in de avond kan de slaap verstoren

Een nieuw onderzoek van Physiological Reports toont aan dat het in de avond gebruiken van lichtgevende tablets een vertraging oplevert in het moment waarop we naar bed gaan, de afgifte van melatonine (het hormoon dat onze slaap- en waakcycli reguleert) onderdrukt, en de alertheid de volgende ochtend in gevaar kan brengen.

Negen gezonde volwassenen namen deel aan een willekeurige en uitgebalanceerde studie waarin 5 opeenvolgende avonden onbeperkt gebruik van lichtgevende tablets werd vergeleken met even zoveel avonden waarop gedrukt materiaal gelezen werd.

Op avonden waarop de deelnemers lichtgevende tablets gebruikten was de door henzelf gekozen tijd van naar bed gaan gemiddeld een half uur later. Bovendien vertoonden ze onderdrukte melatonine niveaus, een vertraagde start van de afgifte van melatonine en een latere start van in slaap vallen.

Bij gebruik van tablets vonden de deelnemers zichzelf ’s-avonds minder slaperig en de volgende ochtend het eerste uur na het wakker worden minder alert.

“Deze resultaten bieden extra bewijs dat lichtgevende apparaten een biologisch effect hebben,” zei mede-auteur Dr. Jeanne Duffy van de Brigham and Women's Hospital en Harvard Medical School.

“Het gebruik van lichtgevende elektronische apparaten laat op de avond kan onze beslissing om te gaan slapen uitstellen en ervoor zorgen dat we de volgende ochtend slaperiger zijn”.

Vertaling: Frank Biesta 


 

Steun ook ons kenniswerk, winkel eens in de Leefbewust winkel


Naar het overige nieuws van vandaag