Nieuwe bevindingen verklaren hoe melatonine de slaap bevordert

Ontdekking kan leiden tot nieuwe therapie tegen slapeloosheid.

UNIVERSITEIT VAN MISSOURI-COLUMBIA

Volgens de National Sleep Foundation hebben naar schatting 50 tot 70 miljoen Amerikanen slaapstoornissen. Sommigen gebruiken melatonine supplementen om beter in slaap te vallen. Melatonine is een hormoon waarvan bekend is dat het de slaap bevordert, maar de onderliggende mechanismen zijn onbekend. Nu hebben onderzoekers van de School of Medicine van de University of Missouri ontdekt hoe melatonine neuronen in de hersenen onderdrukt die je wakker en alert houden. Deze bevindingen kunnen leiden tot nieuwe therapieŽn voor mensen die aan slapeloosheid lijden.

"Wij verliezen de slaap omdat we te hard werken, en het veroorzaakt verschillende gezondheidsrisico's", zegt Mahesh Thakkar, PhD, professor en directeur van onderzoek aan de Afdeling Neurologie van de MU School of Medicine en hoofdauteur van de studie. "We denken vaak niet eens aan slaap of vinden het onbelangrijk, maar er is niets belangrijker. We moeten ons concentreren op therapieŽn die kunnen helpen bij een goede nachtrust te hebben, niet alleen slaap."

Met behulp van een muismodel ontdekte Thakkarís onderzoek dat melatonine in het donker toegediend in de hersenen - wanneer de muizen wakker en actief zijn - de slaap en de waakzaamheid verminderde door specifieke neuronen te onderdrukken die de hersenen stimuleren om wakker te worden. Thakkar ontdekte ook dat het blokkeren van melatoninereceptoren in de hersenen bij het naar bed gaan de waakzaamheid aanzienlijk deed toenemen. De experimenten selecteerden ťťn receptor, MT1, als het mechanisme waardoor melatonine de specifieke orexine neuronen remt die ons wakker maken. Deze ontdekking zou kunnen leiden tot medicijnen die alleen op de MT1-receptor zijn gericht in plaats van op meerdere receptoren, wat zou kunnen leiden tot minder bijwerkingen voor degenen die slaapbevorderende medicijnen gebruiken.

"Melatonine wordt al vele jaren als slaapmiddel gebruikt, maar men wist niet hoe het werkte," zei Thakkar. "Ons onderzoek suggereert dat als men zich richt op de melatonine MT1-receptor, men de meeste slaap krijgt met minimale bijwerkingen."

Naast Thakkar zijn de auteurs van de studie Pradeep K. Sahota, MD, voorzitter van de neurologie aan de MU School of Medicine; en Rishi Sharma, PhD, assistent-onderzoekshoogleraar neurologie aan de MU School of Medicine. Hun studie, "Melatonine Promotes Sleep in Mice by Inibiting Orexin Neurons in the Perifomical Lateral HypothalamusĒ, werd onlangs gepubliceerd door het Journal of Pineal Research.

Het in deze publicatie gerapporteerde onderzoek werd ondersteund door het Harry S. Truman Memorial Veterans 'Hospital en het Department of Veterans Affairs Merit Research Award nummer I01BX002661. De auteurs van het onderzoek verklaren dat ze geen belangenconflicten hebben. De inhoud is uitsluitend de verantwoordelijkheid van de auteurs en vertegenwoordigt niet noodzakelijkerwijs de officiŽle standpunten van de financieringsinstanties.

Vertaling: Andre Teirlinck

 Steun ook ons kenniswerk, winkel eens in de Leefbewust winkelNaar het overige nieuws van vandaag