Mediterrane voeding kan oudere volwassenen helpen tegen kwetsbaarheid

Een analyse van gepubliceerde onderzoeken geeft aan dat het volgen van het mediterraan dieet het risico op kwetsbaarheid bij oudere personen kan verminderen. De bevindingen, die zijn gepubliceerd in het Journal of the American Geriatrics Society, suggereren dat een dieet van voornamelijk plantaardig voedsel - zoals fruit en groenten, volle granen, peulvruchten en noten - kan helpen mensen gezond en onafhankelijk te houden als ze ouder worden.

De kwetsbaarheid komt veel voor bij ouderen en de prevalentie neemt toe naarmate de bevolking ouder wordt. Veel oudere volwassenen lijden vaak aan lage energie en gewichtsverlies en zwakke spierkracht. Ze hebben meer kans op gezondheidsproblemen: vallen, breuken, ziekenhuisopname, plaatsing in verpleeghuis, handicap, dementie en vroegtijdige dood. Kwetsbaarheid wordt ook geassocieerd met een lagere kwaliteit van leven.

Voeding wordt geacht een cruciale rol te spelen bij het ontwikkelen van deze kwetsbaarheid. Een team onder leiding van Kate Walters, PhD en Gotaro Kojima, MD van University College London, in het Verenigd Koninkrijk, onderzocht of het volgen van een gezond dieet iemands risico op kwetsbaarheid kan verminderen.

De onderzoekers analyseerden bewijsmateriaal van alle gepubliceerde studies die verbanden hadden onderzocht tussen het volgen van een mediterraan dieet en de ontwikkeling van kwetsbaarheid bij ouderen. Hun analyse omvatte 5789 mensen uit vier studies in Frankrijk, Spanje, ItaliŽ en China.

"We vonden dat het bewijs zeer consistent was dat ouderen die een mediterraan dieet volgen een lager risico hebben", zei dr. Walters. "Mensen die het meest mediterraan aten, hadden over het algemeen minder dan de helft kans om binnen een periode van bijna vier jaar kwetsbaar te worden."

De onderzoekers merkten op dat het mediterraan dieet oudere mensen kan helpen spierkracht, activiteit, gewicht en energieniveaus te handhaven. "Onze studie ondersteunt de groeiende hoeveelheid bewijsmateriaal over de potentiŽle gezondheidsvoordelen van een mediterraan dieet," zei dr. Kojima.

Hoewel oudere mensen die een mediterraan dieet volgden een lager risico hadden op broosheid, is het onduidelijk of andere elementen hebben bijgedragen tot het resultaat. "Hoewel de studies die we gebruikten gecorrigeerd waren voor veel van de belangrijkste factoren die ermee geassocieerd kunnen worden - zoals leeftijd, geslacht, sociale klasse, roken, alcohol, beweging en gezondheidstoestanden - kunnen er andere factoren zijn die niet zijn gemeten en waar we geen verklaring voor konden geven, "zei Dr. Walters. "We hebben nu uitgebreidere studies nodig om na te gaan of het verhogen van mediterrane voeding in het dieet het risico op broosheid vermindert."

Vertalling: Andre Teirlinck


 

Steun ons kenniswerk, winkel eens in de Leefbewust winkel


Naar het overige nieuws van vandaag