Onderzoek onthult de sleutel voor het voorkomen van rugpijn bij hardlopers

Werken aan de diepe kern, niet aan de buikspieren, is essentieel om een betere hardloper te worden.

Een nieuwe studie van Wexner Medical Center van de Ohio State University onderzoekt wat chronische rugpijn bij hardlopers kan veroorzaken en hoe dit te voorkomen.

De studie, gepubliceerd in de Journal of Biomechanics, suggereert dat hardlopers met zwakke diepe kernspieren een hoger risico hebben om lage rugpijn te ontwikkelen. En helaas zijn de diepe kernspieren van de meeste mensen lang niet zo sterk als ze zouden moeten zijn.

Om de rol van de oppervlakkige en diepe kernspieren te onderzoeken, gebruikten de wetenschappers bewegingsdetectietechnologie en krachtmeetbare vloerplaten om de spierbewegingen tijdens activiteit te onderzoeken.

"We maten de afmetingen van lopers en hoe ze evolueerden om een computermodel te creŽren dat specifiek is voor die persoon, zodat we konden onderzoeken hoe elk bot beweegt en hoeveel druk er op elke verbinding wordt uitgeoefend", zegt Ajit Chaudhari, universitair hoofddocent in fysiotherapie en biomedische engineering aan het Wexner Medical Center van de Ohio State University, die de studie leidde. "We kunnen dan die simulatie gebruiken om bepaalde spieren virtueel 'uit te schakelen' en te observeren hoe de rest van het lichaam dat compenseert. '

We vonden dat zwakke diepe kernspieren meer oppervlakkige spieren dwingen, zoals de buikspieren, om harder te werken die zo de vermoeidheid sneller bereiken. Wanneer die oppervlakkige spieren het werk doen van de diepe kern, zijn er vaak pijnlijke gevolgen.

"Wanneer de diepe kern zwak is, kan het lichaam compenseren op een manier die de mogelijkheid geeft om in essentie dezelfde weg te gaan," zei Chaudhari. "Maar dat verhoogt de belasting van de wervelkolom op een manier die kan leiden tot lage rugpijn."

Experts zeggen dat het gebruikelijk is dat zelfs goed geconditioneerde atleten hun diepe kern verwaarlozen, en er is veel verkeerde informatie online en in fitnessbladen over de kernkracht. Traditionele oefeningen met een groot bewegingsbereik, zoals sit-ups of achterextensies, geven niet de sterke kern die nodig is om een betere hardloper te zijn.

In plaats daarvan zegt Chaudhari dat oefeningen die zich richten op het stabiliseren van de kern, vooral op onstabiele oppervlakken, echt een betere loper maken.

"Werken aan een six-pack en proberen een betere loper te worden is zeker niet hetzelfde. Als je naar geweldige lopers kijkt, hebben ze meestal geen six-pack, maar hun spieren zijn erg fit," zei Chaudhari. "Statische oefeningen die dwingen de kern te stimuleren en je lichaam op zijn plaats te houden, zullen echt een betere loper van je maken."

Vertaling: Andre Teirlinck


 

Steun ons kenniswerk, winkel eens in de Leefbewust winkel


Naar het overige nieuws van vandaag