Roundup bij het ontbijt?

WASHINGTON - Volgens onafhankelijke laboratoriumtests in opdracht van EWG bevatten populaire havergranen, havermout, granola en snackbars een flinke dosis van het onkruidverdelgend gif in Monsanto's Roundup. Deze nieuwe bevindingen komen kort nadat een Californische jury $ 289 miljoen heeft toegekend aan een schoolmeester die claimde dat Roundup bij hem lymfoom had veroorzaakt.

EWG's testen vonden glyfosaat, het actieve ingrediënt in Roundup, in alle, behalve twee van de 45 monsters van producten gemaakt met conventioneel geteelde haver. Meer dan twee derde van de monsters had een gehalte aan glyfosaat boven wat EWG-wetenschappers, met een voldoende veiligheidsmarge, beschouwen als ongevaarlijk voor kinderen.

Glyfosaat is in verband gebracht met kanker door Californische staatswetenschappers en de Wereldgezondheidsorganisatie. De Californische zaak was de eerste van duizenden rechtszaken tegen Monsanto aangebracht door werknemers in de landbouw en anderen die beweren dat ze kanker hebben ontwikkeld na jarenlange blootstelling aan Roundup.

"Ik ben opgegroeid met het eten van Cheerios en Quaker haver lang voordat ze besmet waren met glyfosaat", zei EWG-president Ken Cook. "Niemand toch wil een onkruidverdelger eten bij het ontbijt?”.

"We zullen een verzoekschrift indienen bij het Environmental Protection Agency opdat het zijn werk zou doen om het gebruik van glyfosaat, dat resulteerde in de besmetting die we vandaag melden, te laten beëindigen ," zei Cook. "Maar we twijfelen er zeer aan dat onze petitie zal worden gehoord door de wetloze EPA van president Trump. Daarom roepen we de bedrijven op om deze gegeerde producten te produceren met schone ingrediënten. "

Voedsel op basis van haver is een gezonde bron van vezels en voedingsstoffen voor kinderen en volwassenen, en haverconsumptie is gekoppeld aan gezondheidsvoordelen zoals verlaagde cholesterol en verminderd risico op hart- en vaatziekten. De bevindingen van EWG doen vermoeden dat miljoenen Amerikaanse kinderen worden blootgesteld aan een vermoedelijk kankerverwekkende stof in een tijd waarin hun lichaam zich snel ontwikkelt.

"Het is heel zorgwekkend dat granen, die kinderen graag eten, glyfosaat bevatten," zegt Alexis Temkin, Ph.D., EWG-toxicoloog en auteur van het rapport. "Ouders zouden zich geen zorgen hoeven te maken over de voeding van hun kinderen en zeker niet over haver dat hen blootstelt aan een chemische stof die is gekoppeld aan kanker. De overheid moet stappen ondernemen om onze meest kwetsbare bevolkingsgroepen te beschermen. "

Ongeveer een derde van 16 monsters van voedsel gemaakt met organisch geteelde haver bevatte weliswaar ook glyfosaat maar allemaal op een niveau dat ver onder de gezondheidsdrempel van de EWG lag. Glyfosaat kan in biologische haver terechtkomen door drift van nabijgelegen akkers of door kruisbesmetting in een verwerkingsinstallatie die ook niet-biologisch voedsel behandelt.

De EPA heeft ontkend dat glyfosaat het risico op kanker kan verhogen. Documenten die in de California studie werden geïntroduceerd, lieten zien hoe het bureau en Monsanto samenwerkten om de claim te promoten dat de chemische stof veilig is.

EWG dringt er bij de EPA op aan alle bewijsmateriaal te herzien dat glyfosaat koppelt aan een verhoogd risico op kanker en andere nadelige gezondheidseffecten in studies op mensen en dieren. De EPA moet het gebruik van glyfosaat op voedselgewassen beperken, inclusief de praktijk om het toe te passen vlak voor de oogst.

Met de publicatie van de bevindingen lanceerde EWG een consumentenpetitie om bedrijven aan te sporen om glyfosaat uit voedsel te weren. De organisatie zei dat leveranciers moeten stoppen met het gebruik van glyfosaat vjuist voor het oogsten van haver en andere granen.

Voorlopig: "Het is aan de consument om een beroep te doen op bedrijven om hun producten van glyfosaat te ontdoen," zei Cook. "De consumentencampagne van EWG, die zich richt op voedingsmiddelen op basis van haver, is slechts een begin voor het beëindigen van de blootstelling van mensen aan glyfosaat."

Vertaling: Andre Teirlinck




Steun ook ons kenniswerk, winkel eens in de Leefbewust winkel



Naar het overige nieuws van vandaag