Roken en diabetes oorzaak van verkalking van de hersenen

RADIOLOGICAL SOCIETY OF NORTH AMERICA.

OAK BROOK, Illinois - Volgens een nieuwe studie die online is gepubliceerd in het tijdschrift Radiology, lopen mensen die roken of diabetes hebben, een verhoogd risico op calcificaties in een regio van de hersenen die cruciaal is voor het geheugen, .

Dementie is een groot probleem voor de volksgezondheid die tientallen miljoenen mensen wereldwijd treft. Eťn focus van dementieonderzoek was de hippocampus, een hersenstructuur die belangrijk is voor zowel geheugenopslag op korte als op lange termijn. De ziekte van Alzheimer, het meest voorkomend type van dementie, wordt geassocieerd met atrofie van de hippocampus.

Onderzoekers hebben de hypothese geopperd dat abnormale opbouw van calcium, of calcificaties, in de hippocampus gerelateerd kan zijn aan vasculaire problemen die zouden kunnen bijdragen aan atrofie van de hippocampus en daaropvolgende cognitieve verslechtering. Gepubliceerde onderzoeken naar het verband tussen calcificatie van de hippocampus en cognitieve stoornissen zijn echter beperkt.

"We weten dat verkalking in de hippocampus veel voorkomt, vooral bij het ouder worden," zei hoofdauteur van de studie, Esther J.M. de Brouwer, MD, geriater in het Universitair Medisch Centrum in Utrecht, Nederland. "We wisten echter niet of verkalkingen in de hippocampus gerelateerd waren aan de cognitieve functie."

Ontwikkelingen in de beeldvorming hebben mogelijkheden geboden om de rol van hippocampale calcificaties bij dementie te onderzoeken. De ontwikkeling van multiplanaire CT-scans in de hersenen heeft een beter onderscheid mogelijk gemaakt tussen hippocampale calcificaties en calcificaties in nabijgelegen hersenstructuren zoals de choroÔde plexus.

"Een multiplanaire CT-scan maakt het mogelijk om de hippocampus in verschillende anatomische vlakken te zien, bijvoorbeeld van boven naar beneden, van rechts naar links en van voor naar achteren," verklaarde Dr. de Brouwer. "Vůůr de multiplanaire CT-scans werden calcificaties in de hippocampus vaak verward met choroÔde plexus calcificaties. Met multiplanaire CT-scans kunnen hippocampale calcificaties beter worden onderscheiden van calcificaties in andere gebieden."

Dr. de Brouwer en zijn collega's bestudeerden het verband tussen vasculaire risicofactoren zoals hoge bloeddruk, diabetes en roken en calcificaties van de hippocampus. Ze hebben ook de effecten van calcificaties op de cognitieve functie beoordeeld.

De onderzoeksgroep omvatte 1.991 patiŽnten, gemiddelde leeftijd 78 jaar, die tussen 2009 en 2015 een geheugenkliniek in een Nederlands ziekenhuis hadden bezocht. De patiŽnten kregen een standaard diagnostisch onderzoek inclusief cognitieve tests en CT-scans van de hersenen. De onderzoekers analyseerden de CT-scans op de aanwezigheid en ernst van hippocampale calcificaties.

Van de 1.991 patiŽnten hadden 380 of 19,1 procent hippocampale calcificaties. Oudere leeftijd, diabetes en roken waren geassocieerd met een verhoogd risico op calcificaties van de hippocampus volgens de CT-scans.

Hoewel de studie niet was ontworpen om overtuigend vast te stellen of roken en diabetes het risico op hippocampusverkalking verhogen, suggereren de resultaten een sterk verband.

"We denken dat roken en diabetes risicofactoren zijn," zei Dr. de Brouwer. "In een recent histopathologisch onderzoek bleken calcificaties van de hippocampus een manifestatie van vaatziekten te zijn. Het is bekend dat roken en diabetes risicofactoren zijn voor hart- en vaatziekten. Het is daarom waarschijnlijk dat roken en diabetes ook risicofactoren zijn voor calcificaties van de hippocampus. ."

Er was geen verband tussen de aanwezigheid en de ernst van calcificaties van de hippocampus en de cognitieve functie; een verrassende bevinding, volgens dr. de Brouwer, met verschillende mogelijke verklaringen.

"De hippocampus bestaat uit verschillende lagen en het is mogelijk dat de calcificaties de hippocampusstructuur die belangrijk is voor geheugenopslag niet beschadigen," zei ze. "Een andere verklaring zou de selectie van onze studiedeelnemers kunnen zijn, die allemaal afkomstig waren uit een geheugenkliniek."

De onderzoekers zijn van plan aanvullende studies uit te voeren bij verschillende groepen mensen om mogelijke verbanden tussen deze calcificaties en cognitieve problemen beter te begrijpen.

Vertaling: Andre Teirlinck

 


 

Steun ook ons kenniswerk, winkel eens in de Leefbewust winkel


Naar het overige nieuws van vandaag