Vrienden en familie verhogen kans op roken kinderen in UK

IMPERIAL COLLEGE LONDON

Tieners waarvan de moeder rookte tijdens de zwangerschap, of waarvan ouders of vrienden roken, gaan zelf vaak ook roken.

Dit zijn nieuwe studie-uitkomsten van het Imperial College in Londen en vandaag gepubliceerd in het blad Thorax, waarin wordt benadrukt dat verzorgers en vrienden belangrijke aanjagers zijn voor kinderen om sigaretten uit te proberen en te gaan roken.

De studie waarbij gegevens van meer dan 11.500 kinderen uit heel het VK werden bestudeerd, laat zien dat ondanks verminderde rookcijfers in het VK in de jaren 1970, grote aantallen vroege tieners (leeftijd ca. 14 jaar) nog steeds roken of ermee beginnen.

De onderzoekers benadrukken in de studie de ‘overdraagbare’ eigenschap van roken - waarbij tieners vermoedelijk veel meer de gewoonte overnemen na blootstelling door vrienden en familie - en ondersteunen de noodzaak voor maatregelen om de rookcijfers van zwangere vrouwen te verlagen en kinderen te beschermen tegen roken in huis.

Dr. Anthony Laverty van Imperial's School of Public Health en hoofdauteur van het onderzoek, zegt: “De meeste rokers beginnen in hun kindertijd en hoewel rookcijfers naar beneden gaan van zowel volwassenen als kinderen, roken nog steeds grote aantallen kinderen in het VK. Dit vormt een ernstig risico voor hun gezondheid gedurende hun hele leven, aangezien één op de twee rokers overlijdt.”

In de studie gebruikte het team gegevens uit de Millennium Cohort Study, waarbij gekeken werd naar kinderen uit het hele VK, met reguliere intervallen tijdens het opgroeien. Ze analyseerden gegevens van totaal 11.577 kinderen om te kijken welke factoren in verband gebracht konden worden met kinderen die het roken geprobeerd hadden of huidige rokers waren.

Kinderen waarvan verzorgers rookten gingen zelf twee keer eerder roken. Meer dan een kwart (26%) van de tieners wiens belangrijkste verzorger rookte zeiden dat ze ook sigaretten geprobeerd hadden en 5% zei dat ze op dit moment rookten, vergeleken met 11% en 1% van de kinderen wiens verzorgers niet rookten.

De analyse toonde ook aan dat ca. één op elke drie jonge tieners (35%) die meldden dat hun vrienden rookten zelf sigaretten hadden uitgeprobeerd, vergeleken met maar 4% van de kinderen met vrienden die niet rookten. Het risico om te gaan roken werd voor de kinderen ook groter als het aantal van hun vrienden die rookten groter werd.

Naast het vrienden en familie effect in de tienertijd, toonde de studie ook aan dat blootstelling aan roken in de vroege kindertijd in verband werd gebracht met roken op latere leeftijd - een meer dan verdrievoudigd risico. Zowel kinderen die blootgesteld worden aan roken in dezelfde kamer tijdens de kindertijd als degenen waarvan de moeders rookten tijdens de zwangerschap, gingen vaker zelf ook roken.

De Millennium Cohort Study heeft een selectie kinderen gevolgd die geboren werden in het VK in 2000/2001, met behulp van interviews met de kinderen en verzorgers en vragenlijsten over een reeks factoren. De resultaten van deze studie zijn gebaseerd op de antwoorden van 13- en 14-jarigen, ondervraagd in 2014 en 2015. In totaal rookte 1,9% van de kinderen op dat moment. De huidige rookgewoonten kwamen meer voor bij kinderen uit armere families (14x meer in de armste 20% dan de rijkste 20%) en meer bij meisjes dan jongens (2,4% versus 1,4%).

“Om de gezondheid van de kinderen te beschermen is het noodzakelijk om het roken van de ouders aan te pakken, vooral bij zwangerschap of met kleine kinderen, èn het stoppen met roken aan te moedigen, net als rookvrije woonhuizen,” voegt dr. Laverty toe. “De link tussen het rookgedrag van het kind en dat van hun vrienden toont aan hoe grondig interventies, zoals school strategieën, nodig zijn. Roken tijdens de zwangerschap is ook een risico, met ca. één op elke 10 zwangere vrouwen die dan nog steeds rookt, dus er moet meer gedaan worden om het stoppen te ondersteunen, zowel voor hunzelf als hun kinderen.”

Dr. Nicholas Hopkinson, senior auteur van de studie van het Imperial's National Heart and Lung Institute, voegt toe: “Onze conclusies benadrukken de ‘overdraagbare’ aard van de tabaksepidemie, zowel van ouders naar kinderen als onder vriendengroepen. Begrip en aanpak zal cruciaal worden om het doel te halen van het Tobacco Control Plan van de overheid: een rookvrije generatie.”

Vertaling: Ellen Lam

 Steun ook ons kenniswerk, winkel eens in de Leefbewust winkelNaar het overige nieuws van vandaag