Nieuw onderzoek toont aan dat roken het immuunsysteem verzwakt

Dick Schrauwen [1]

Na longkanker, longemfyseem en hartziekten is er meer slecht nieuws voor sigarettenrokers.

Onderzoekers aan `School of Dental Medicine` van de Case Western Reserve University [2] ontdekten dat roken het vermogen van het tandmerg [3] om ziekten te bestrijden verzwakt. Met andere woorden: rokers hebben minder afweermechanismen in de tandholte van hun tanden.

"Dat zou kunnen verklaren waarom rokers een slechtere tandheelkundige ontwikkeling doormaken en een slechtere genezing vertonen dan niet-rokers. " zegt Anita Aminoshariae, universitair hoofddocent endodontologie [4] en directeur van het predoctorale endodontologie-studie. "TNF-? en hBD-2 zijn de soldaten in de laatste verdedigingslinie van het gebitskasteel. Roken doodt deze soldaten voordat ze zelfs maar een kans hebben om het kasteel te verdedigen. "

De resultaten van de studie werden gepubliceerd in het Journal of Endodontics [5].

Aminoshariae zei dat er vroeger weinig onderzoek was gedaan naar de endodontologische effecten (effecten op de binnenkant van tanden) van roken. Rokers lieten slechtere resultaten dan niet-rokers zien. Zij hadden en grotere kans op het ontwikkelen van tandvleesaandoeningen en bijna twee keer meer kans op een wortelkanaalbehandeling. Dit nieuwe voorlopige onderzoek was bedoeld om de factoren te achterhalen die dit verschil verklaren.

TweeŽndertig rokers en 37 niet-rokers met endodontische pulpitis (beter bekend als ontsteking van het tandweefsel) deden mee aan het onderzoek.

"We begonnen met te kijken naar het tandmerg (het `levende deel` binnenin de tand, DS) van rokers en vergeleken dit met dat van niet-rokers." zei ze. "We hadden de hypothese dat de natuurlijke afweer minder zou zijn bij rokers, maar we hadden niet verwacht dat de afweer bij rokers volledig was ontmanteld. "

Een interessante vondst, merkte Aminoshariae op, was dat voor twee patiŽnten die stopten met roken, de afweer herstelde.

Behalve Anita Aminoshariae waren de onderstaande onderzoekers van CASE bij de studie betrokken: de voormalige studenten Caroline Ghattas Ayoub en Mohammed Bakkar; de docenten Tracey Bonfield, Catherine Demko, Thomas A. Montagnese en Andre K. Mickel en de researcher Santosh Ghosh.

VERWIJZINGEN

[1] Vertaling bewerking van onderstaand persbericht (en)
- https://www.eurekalert.org/pub_releases/2018-09/cwru-drs092518.php

[2] CASE - School of Dental Medicine
- https://case.edu/dental/

[3] Tandmerg, tandpulpa, anatomie van de tand
- https://nl.wikipedia.org/wiki/Tandpulpa
- https://www.webmd.com/oral-health/picture-of-the-teeth#1

[4] Endodontologie, studie van de `binnenkant` van de tand
- https://nl.wiktionary.org/wiki/endodontologie

[5] Wetenschappelijk artikel (abstract)
- https://cwru.pure.elsevier.com/en/publications/comparison-of-il-1%CE%B2-tnf-%CE%B1-hbd-2-and-hbd-3-expression-in-the-dentaSteun ook ons kenniswerk, winkel eens in de Leefbewust winkelNaar het overige nieuws van vandaag