Blootstelling aan thuis roken verkort de duur van borstvoeding

Bron: UNIVERSITY OF BRITISCH COLUMBIA OKANAGAN CAMPUS

Onderzoekers hebben vastgesteld dat moeders, blootgesteld aan sigarettenrook thuis, eerder stoppen met het geven van borstvoeding.

Het onderzoek, uitgevoerd in Hong Kong, betrof meer dan 1.200 vrouwen uit vier grote ziekenhuizen, zegt professor Marie Tarrant. Zij is directeur van UBC Okanagan's School of Nursing. Tarrant, wiens onderzoek zich richt op de gezondheid van moeders en kinderen, doceerde aan de faculteit Geneeskunde van de Universiteit van Hong Kong voordat hij bij UBC kwam.

"Onze studie toont aan dat in huishoudens waar gerookt wordt - of het nu de echtgenoot, moeder of een ander familielid is - de tijd dat een kind borstvoeding krijgt korter is," zegt Tarrant. "In feite, hoe meer rokers er waren in het huis, hoe korter de duur van de borstvoeding."

Deze studie, zegt Tarrant, is één van de eerste die het effect van het roken door familieleden op de duur van borstvoeding in Hongkong heeft onderzocht nadat dat land in 2007 substantiële wijzigingen aanbracht in de voorschriften voor tabakscontrole. In Hong Kong rookt ongeveer vier procent van de vrouwen en 18 procent van de mannen met een landelijk gemiddelde van ongeveer 10 procent van de bevolking - in vergelijking met China, waar de rookstatistieken nog steeds vrij hoog zijn. In Canada rookt ongeveer 14 procent van de bevolking meer dan één sigaret per dag.

"Onze bevindingen kwamen overeen met eerdere studies en we vonden dat blootstelling aan thuis roken ook een substantieel negatief effect had op borstvoedingspraktijken," zegt Tarrant. "Meer dan een derde van de deelnemers had partners of andere leden van het huishouden die rookten. En vaders die rookten gaven significant minder vaak de voorkeur aan borstvoeding in vergelijking met niet rokende partners."

Nicotine wordt aan het kind overgedragen langs de moedermelk en Tarrant zegt dat daardoor ook de totale hoeveelheid moedermelk kan verminderen. Er is ook de bezorgdheid over de blootstelling van het kind aan de rook.

"Onze studie toonde aan dat rokende partners van invloed kunnen zijn op het besluit van de moeder om te stoppen met borstvoeding en dat de blootstelling aan het roken van huisgenoten sterk samenhangt met een kortere periode van borstvoeding."

Tarrant zegt dat het besluit van de studie is om aan te bevelen dat vrouwen en hun huisgenoten stoppen met roken voordat ze zwanger worden en dat moeders moeten wachten tot ze borstvoeding hebben gegeven, als ze ervoor kiezen opnieuw te beginnen met roken. Zij beveelt verder aan dat als een vrouw ervoor kiest om te roken met een baby in huis, zij ervoor moet zorgen dat het kind niet wordt blootgesteld aan tweedehands rook.

"We weten dat de effecten van omgevingstabaksrook op jonge baby's zeer schadelijk zijn, zij krijgen meer af te rekenen met luchtweginfecties en andere ademhalingsproblemen", zegt Tarrant. "Echter, wegen de voordelen van borstvoeding nog steeds op tegen de negatieve effecten van het roken, zolang goede rookhygiëne in stand wordt gehouden en de baby niet wordt blootgesteld aan tabaksrook."

De studie van Tarrant is onlangs gepubliceerd in het tijdschrift Breastfeeding Medicine.

Vertaling: Andre Teirlinck



 


 

Steun ook ons kenniswerk, bezoek ook eens in de Leefbewust winkel


Naar het overige nieuws van vandaag