Relatie blootstelling aan tabaksrook rondom geboorte en gehoorproblemen peuters

Blootstelling aan tabaksrook vóór en na de geboorte is gelinkt aan gehoorproblemen in een Paediatric and Perinatal Epidemiology onderzoek van jonge kinderen in Japan

In het onderzoek van 50.734 kinderen van 3 jaar die geboren werden tussen 2004 en 2010 werd 3.8% blootgesteld aan rook tijdens de zwangerschap. 15.2% werd blootgesteld in de baarmoeder aan roken door de moeder vóór de zwangerschap. 3.9% werd blootgesteld aan “tweedehands” rook rond 4 maanden. 0.9% werd blootgesteld aan tabaksrook tijdens de zwangerschap en rond 4 maanden.

Rond de leeftijd van 3 jaar had 4,6 procent van de kinderen gehoorproblemen. Vergeleken met kinderen die vóór de geboorte en bij 4 maanden niet waren blootgesteld aan tabaksrook, hadden kinderen van moeders die vóór de zwangerschap rookten een 26 procent hoger relatief risico op gehoorproblemen. Kinderen die rond 4 maanden alleen waren blootgesteld aan “tweedehands” rook hadden een 30 procent hoger risico.

Kinderen die tijdens de zwangerschap werden blootgesteld aan rook hadden een 68 verhoogd relatief risico. En kinderen die tijdens de zwangerschap en rond 4 maanden werden blootgesteld aan (“tweedehands”) rook hadden een 2,4 keer verhoogd relatief risico.

“Hoewel de richtlijnen van Volksgezondheid roken tijdens de zwangerschap en in de buurt van kinderen al sterk afraden, zijn er nog steeds vrouwen die roken tijdens de zwangerschap. “Veel jonge kinderen worden blootgesteld aan “tweedehands” rook,” verklaart hoofdauteur Dr. Koji Kawakami, van de Kyoto Universiteit in Japan.

"Dit onderzoek toont duidelijk aan dat het voorkomen van blootstelling aan tabaksrook tijdens de zwangerschap en erna het risico op gehoorproblemen bij kinderen reduceert. De onderzoeksresultaten herinneren ons opnieuw aan de noodzaak om te blijven inzetten op interventies om roken vóór en tijdens de zwangerschap en blootstelling aan “tweedehands” rook voor kinderen te voorkomen."

Vertaling: Frank Biesta

 


 

Steun ook ons kenniswerk, winkel eens in de Leefbewust winkel


Naar het overige nieuws van vandaag