Gaan jonge gebruikers van alternatieve tabaksproducten door naar conventionele sigaretten ?

Kern: Het gebruik van elektronische sigaretten, hookahs (waterpijp), alternatieve brandbare tabak of rookloze tabak door adolescenten werden allen gelinkt met het beginnen van het roken van conventionele sigaretten binnen een jaar.

Waarom het onderzoek interessant is: Alternatieve tabaksproducten, zoals elektronische sigaretten, hookahs, alternatieve brandbare tabak of rookloze tabak, zijn populair onder jonge mensen en het is belangrijk om te begrijpen of ze het roken van conventionele sigaretten aanmoedigen.

Wie en wanneer: Data van een nationale enquete bij 10.384 adolescenten (leeftijd 12 tot 17) die aangaven nooit een conventionele sigaret gerookt te hebben bij aanvang (2013-2014) en een jaar later (2014-2015) afgerond.

Wat (studie metingen): Gebruik van elektronische sigaretten, hookahs, alternatieve brandbare tabak of rookloze tabak bij aanvang (opstelling) ; gebruik van conventionele sigaretten daarop volgend (uitkomst).

Hoe (studie ontwerp): Dit is een cohort studie, hetgeen een type observatie-studie is. Omdat onderzoekers niet interveniŰren ten behoeve van de studie, kunnen ze statistieken gebruiken om te controleren bij enkele van de verschillen tussen de groepen die de bevindingen van de studie kunnen verklaren, maar ze kunnen niet bij al die verschillen controleren.

Auteurs: Benjamin W.Chaffee, D.D.S., M.P.H., Ph.D, van de University of California, San Francisco, en co-auteurs.

Resultaten: Hoewel elektronische sigaretten de meest voorkomende vorm van gebruik van alternatieve tabaksproducten door jonge mensen zijn, werd elk gebruik van alle vormen van alternatieve tabaksproducten gelinkt met een hoger risico op het gaan roken van conventionele sigaretten in de toekomst. Adolescenten die begonnen met het gebruik van tabak via alternatieve tabaksproducten liepen meer kans om binnen een jaar conventionele sigaretten gerookt te hebben dan jonge mensen die nog nooit tabak gebruikt hadden. Adolescenten die meerdere tabaksproducten gebruikten liepen zelfs nog meer kans op het beginnen met roken van conventionele sigaretten.

Studie beperkingen: de studie neemt rekening van bekende risico-factoren van jeugdig roken, maar andere onbekende factoren kunnen de studieresultaten be´nvloed hebben.

Studie conclusies: Methodes gericht op het weerhouden van jonge mensen om te beginnen met roken van conventionele sigaretten, zouden uitgebreid moeten worden naar andere tabaksproducten.

Vertaling: Arnoud


 

Steun ons kenniswerk, winkel eens in de Leefbewust winkel


Naar het overige nieuws van vandaag