Psychotrope polyfarmacie komt vaak voor bij de ziekte van Alzheimer

UNIVERSITEIT VAN OOST-FINLAND

Volgens een onderzoek uitgevoerd aan de Universiteit van Oost-Finland gebruikt de helft van de mensen met de ziekte van Alzheimer (AD) een psychotroop geneesmiddel en één op de vijf gebruikt gelijktijdig twee of meer psychofarmaca.

Psychotroop gebruik kwam vaker voor bij personen met de ziekte van Alzheimer al vijf jaar voor de diagnose en nam toe ten tijde van de diagnose. Vier jaar na de diagnose was het gebruik van psychotrope geneesmiddelen drie keer zo hoog.

Onder de psychofarmaca was het gebruik van antipsychotica bijna acht keer algemener bij personen met de ziekte van Alzheimer. Er waren geen verschillen in het gebruik van benzodiazepines en gerelateerde medicijnen. Het gebruik van ten minste twee psychofarmaca tegelijkertijd kwam drie keer vaker voor bij personen met de ziekte van Alzheimer vier jaar na de diagnose. De meest voorkomende combinatie was een antidepressivum samen met een antipsychoticum of een benzodiazepine.

Het gebruik van eerstelijns medicijnen tegen dementie, namelijk acetylcholinesterase remmers, was geassocieerd met een verminderd risico op psychotrope polyfarmacie, terwijl het gebruik van memantine geassocieerd was met een verhoogd risico. De resultaten werden gepubliceerd in European Neuropsychopharmacology.

"Gelijktijdig gebruik van psychofarmaca is verontrustend; eerdere studies hebben aangetoond dat er een verband bestaat tussen verschillende bijwerkingen en het gebruik van psychotropische medicijnen bij ouderen en personen met dementie," zegt professor Sirpa Hartikainen van de Universiteit van Oost-Finland.

Richtlijnen voor zorg in veel landen bevelen het voorschrijven aan van een acetylcholinesteraseremmer voor personen met de ziekte van Alzheimer, als er geen contra indicatie is.

Deze studie maakte deel uit van de landelijke, op het register gebaseerde MEDALZ-studie, uitgevoerd aan de Universiteit van Oost-Finland. De studie omvatte 70.718 personen gediagnosticeerd met de ziekte van Alzheimer in Finland tussen 2005 en 2011. Onderzoekers aan de Universiteit Utrecht hebben ook bijgedragen aan de studie.

Vertaling: Andre Teirlinck



Steun ook ons kenniswerk, winkel eens in de Leefbewust winkel



Naar het overige nieuws van vandaag