Psoriasis behandelen met een verbinding uit immuuncellen

Volgens studies op muizen kan de verbinding effectief zijn tegen andere auto immuunziekten.

WASHINGTON UNIVERSITY SCHOOL OF MEDICINE

Volgens een nieuwe studie aan de Washington University School of Medicine in St. LouisEen behandelt een verbinding afgeleid van immuuncellen psoriasis bij muizen en is beloftevol voor andere auto immuunziekten. De verbinding onderdrukt een ontstekingsroute die overactief is bij veel auto immuunziekten, wat suggereert dat het effectief kan zijn tegen multiple sclerose, reumatoÔde artritis, lupus en andere auto immuunziekten, evenals psoriasis.

"We profiteren van de ontstekingsremmende kracht van het lichaam en laten zien dat het kan helpen in echte situaties waarin je eigen immuunsysteem je pijn doet", zei senior auteur Maxim Artyomov, PhD, assistent-professor pathologie en immunologie.

De studie is gepubliceerd op 18 april in Nature.

Ontsteking is het afweersysteem van het lichaam tegen infectie. De roodheid en zwelling die je rond een geÔnfecteerde wonde ziet vertegenwoordigt de mobilisatie van een krachtig arsenaal aan cellen en moleculen als reactie op verwonding en binnenvallende microben. Maar een ontsteking verkeerd gericht op de eigen gezonde weefsels van het lichaam, veroorzaakt auto immuunziekten. Daarom zijn ontstekingsremmende geneesmiddelen de aangewezen medicatie voor veel auto immuunziekten.

Artyomov en collega's hadden eerder aangetoond dat ontstekingscellen die de aanwezigheid van bacteriŽn detecteren, een stof produceren die itaconaat wordt genoemd. Maar verrassend genoeg verzwakt itaconate ontstekingen.

Om het hoe en waarom te begrijpen, behandelden Artyomov, hoofdauteur Monika Bambouskova, PhD, postdoctoraal onderzoeker aan de universiteit van Washington, Alexey Sergushichev, PhD, onderzoeker aan de ITMO Universiteit in St. Petersburg, Rusland, en collega's ontstekingscellen bij muizen en mensen met dimethyl itaconate, een gemodificeerde vorm van itaconate.

Ze vonden dat de verbinding niveaus van een sleuteleiwit - bekend als IkappaBzeta - in het IL-17 inflammatoire pad vermindert. Deze weg is cruciaal voor het bestrijden van bepaalde soorten bacteriŽle infecties, maar het is ook de belangrijkste route naar een auto immuunziekte.

Verder hebben genetische studies van mensen met psoriasis een verband gevonden tussen variaties in het gen voor IkappaBzeta en een verhoogd risico op het ontwikkelen van de ontsierende huidziekte. Artyomov en collega's testten daarom of het verlagen van het proteÔnegehalte met de itaconate-verbinding psoriasis bij muizen kon behandelen.

De onderzoekers veroorzaakten psoriasisachtige symptomen in de oren van muizen, terwijl ze de dieren tegelijkertijd een dag lang behandelden met met dimethyl itaconaat of een placebo. Tegen het einde van de week waren de oren van muizen die de placebo hadden gekregen rood en opgezwollen, terwijl de oren van muizen die waren behandeld met dimethyl itaconaat er normaal uitzagen.

Omdat IL-17 een rol speelt in zoveel auto immuunziekten, kan een stof die dit pad mogelijk inschakelt mogelijk nuttig zijn voor de behandeling van veel ernstige aandoeningen. Artyomov en zijn collega's zijn al begonnen met het bestuderen of itaconateverbindingen de tekenen van multiple sclerose bij muizen kunnen verminderen. Ze worden geholpen door structurele overeenkomsten tussen dimethyl-itaconaat en dimethylfumaraat, het werkzame bestanddeel in een door de FDA goedgekeurd medicijn voor multiple sclerose.

"Sedert we itaconate voor het eerst in 2016 aan inflammatoire celactivatie hebben gekoppeld, heeft het ons verrast," zei Artyomov. "Iedereen dacht dat het, als het door ontstekingscellen wordt geproduceerd, infecties zou moeten bestrijden, maar nee - het is ontstekingsremmend. Nu weten we dat itaconate tverbindingen kunnen helpen bij auto immuunziekten, met name bij psoriasis en mogelijk bij multiple sclerose. Deze kleine molecule blijkt echt krachtig te zijn."

Vertaling: Andre Teirlinck

 Steun ook ons kenniswerk, winkel eens in de Leefbewust winkelNaar het overige nieuws van vandaag