Probiotica kunnen het gebruik van antibiotica verminderen

GEORGETOWN UNIVERSITY MEDISCH CENTRUM

WASHINGTON - Volgens een overzicht van onderzoeken op de voordelen van probiotica, zeggen onderzoekers in de VS, Engeland en Nederland, dat het gebruik van probiotica samen gaat met een verminderde behoefte aan antibiotica bij de behandeling van zuigelingen en kinderen.

Hun studie, mede ondersteund door de International Scientific Association for Probiotics and Prebiotics en gepubliceerd in de European Journal of Public Health, vond dat toen de resultaten van twaalf studies werden samengevoegd, baby's en kinderen 29% procent minder antibiotica kregen voorgeschreven als ze probiotica hadden gekregen als dagelijkse aanvulling op de gezondheid. Toen de analyse werd herhaald met alleen de studies van de hoogste kwaliteit bereikte dit percentage 53%.

De bevindingen zijn zeer intrigerend, zeggen de onderzoekers. “Volgens deze resultaten is het mogelijk om het gebruik van antibiotica te verminderen door het regelmatig toedienen van probiotica ", zegt senior onderzoeker Daniel Merenstein, MD, professor op het Department of Family Medicine aan de Georgetown University School of Medicine. Hij is ook directeur van onderzoeksprogramma's op de afdeling.

Volgens de Centers for Disease Control and Prevention (CDC) zijn er jaarlijks ongeveer twee miljoen gevallen van antibiotica resistente infecties in de Verenigde Staten, resulterend in 23.000 doden. Het verminderen van het gebruik van antibiotica is een strategie bij het bestrijden van weerstand.

"We hebben al bewijs dat het consumeren van probiotica de incidentie, duur en ernst van bepaalde soorten algemeen acute respiratoire en gastro-intestinale infecties, vermindert," zegt Merenstein. De vraag is of die vermindering samenhangt met een afnemend gebruik van antibiotica, en we zien inderdaad dat er een verband is. "

"Meer studies zijn nodig over alle leeftijden, en met name bij ouderen, om te zien of langdurig gebruik van probiotica verbonden is met een algehele reductie van antibiotica voorschriften. Als dat zo is, kan dit potentieel enorm effect hebben op het gebruik van probiotica in de algemene geneeskunde en door de consument in algemeen, "zegt de hoofdauteur van de studie Sarah King, PhD, uit Cambridge, UK.

Hoe probiotica infecties helpen bestrijden, vooral die in de ademhalings- en spijsverteringskanalen, is niet duidelijk. Merenstein zegt echter: "Er zijn veel potentiële mechanismen, zoals probiotica productie van pathogeenremmers, immuunregulatie, en andere die werken.

"We kennen niet alle mechanismen die probiotische stammen gebruiken aangezien het grootste deel van het menselijke immuunsysteem wordt gevonden in het maagdarmkanaal; het opnemen van gezonde bacteriën kan bacteriële pathogenen gekoppeld aan darminfecties uitsluiten en het immuunsysteem stimuleren anderen te bevechten ", zegt hij.

De probiotica die in de geteste onderzoeken werden gebruikt, waren stammen van Lactobacillus en Bifido.

Vertaling: Andre Teirlinck

 



Steun ook ons kenniswerk, winkel eens in de Leefbewust winkel



Naar het overige nieuws van vandaag