Alcoholgebruik zou gelinkt kunnen zijn aan premenstrueel syndroom

Onderzoekers schatten in dat wereldwijd 1 op de 10 gevallen met drank geassocieerd kan worden

BMJ

Het drinken van alcohol zou in verband staan met premenstrueel syndroom, of kortweg PMS, volgens samengevoegde analyses van gepubliceerde studiegegevens in de online uitgave van BMJ Open.

Gebaseerd op het wereldwijde gangbare alcoholgebruik en hun studieresultaten, schatten de Spaanse onderzoekers in dat ca. 1 op de 10 gevallen (11%) in verband zou kunnen staan met alcoholgebruik.

Premenstrueel syndroom bevat één of meer stemmingswisselingen, gevoelige borsten, ‘lekkere trek’, vermoeidheid, irritatie en depressie. De ernst verschilt van vrouw tot vrouw.

De kosten van PMS in de VS worden geschat op USD 5.000 per geval per jaar, waarbij vrouwen vermoedelijk 3.000 dagen doormaken met beperkende symptomen gedurende hun vruchtbare jaren.

Verschillende studies hebben aangetoond dat PMS erger lijkt te zijn bij vrouwen die alcohol drinken, maar het is niet duidelijk of dit door de alcohol zelf komt of dat de vrouwen naar de alcohol grijpen om met hun symptomen om te kunnen gaan.

In een poging om meer te weten te komen ploegden de onderzoekers research databases door op zoek naar relevante studies die t/m mei 2017 gepubliceerd zijn, en vonden er 19 uit 8 verschillende landen, met meer dan 47.000 participanten.

Uit de gebundelde analyses van de gegevens uit deze 19 studies kwamen gemiddelden die aantoonden dat alcoholgebruik in verband werd gebracht met een “matig” verhoogd risico op PMS van 45%, oplopend naar 79% bij zware drinkers.

Hoewel het raamwerk van de onderzochte studies de mogelijkheid uitsloot om de oorzaak vast te stellen, zeggen de onderzoekers dat het relatieve grote aantal en de samenhang van de uitkomsten aantoont dat alcohol geassocieerd kan worden met een verhoging van het risico op PMS.

“Deze uitkomsten zijn belangrijk vanwege het feit dat het wereldwijde gangbare drankgebruik onder vrouwen niet te negeren valt,” schrijven zij.

Men veronderstelt dat de globale aantal vrouwen dat alcohol gebruikt ongeveer 30% is, waarvan ca. 1 op de 20 (6%) zwaar drinkt. Maar in Europa en Amerika zijn de overeenkomstige cijfers hoger, bijna 60%, en meer dan 12,5%, respectievelijk.

“Gebaseerd op bovenstaande cijfers en onze resultaten, denken we dat 11% van de PMS gevallen in verband kunnen staan met drankgebruik wereldwijd, en 21% in Europa,” schrijven de onderzoekers. “Daarbij, zwaar drinken kan in verband staan met 4% van de PMS gevallen wereldwijd en meer dan 9% in Europa.”

Ze speculeren dat als het verband van nature oorzakelijk is, “het elimineren van zwaar drinken dan 1 op elke 12 gevallen in Europa zou kunnen voorkomen.”

Er zijn sommige plausibele biologische verklaringen voor de aangetoonde associatie, leggen ze uit. Alcohol kan het risico op PMS stimuleren door het niveau van de sex steroïde hormonen en gonadotropine tijdens de menstruatiecyclus te veranderen, en/of het kan de productie van belangrijke “stemmings” chemicaliën in het brein beïnvloeden, zoals serotonine, vermoeden ze.

Nader onderzoek is absoluut noodzakelijk, is hun conclusie.

Vertaling: Ellen Lam



Steun ook ons kenniswerk, winkel eens in de Leefbewust winkel



Naar het overige nieuws van vandaag