Pijnstillers tijdens de zwangerschap kunnen de toekomstige vruchtbaarheid van het kind beïnvloeden

UNIVERSITEIT VAN EDINBURGH

Het nemen van pijnstillers tijdens de zwangerschap kan de vruchtbaarheid van het ongeboren kind op latere leeftijd beïnvloeden, suggereert onderzoek. De studie ontdekte dat deze medicijnen ook de vruchtbaarheid van toekomstige generaties kunnen beïnvloeden, door sporen achter te laten op het DNA. De bevindingen dragen bij tot een groeiend aantal bewijzen dat bepaalde geneesmiddelen, waaronder paracetamol, met voorzichtigheid moeten worden gebruikt tijdens de zwangerschap.

Onderzoekers benadrukken dat advies voor zwangere vrouwen ongewijzigd blijft. Volgens de huidige richtlijnen moet, indien nodig, paracetamol - ook bekend als acetaminophen - in de laagst mogelijke dosis worden gebruikt gedurende de kortst mogelijk periode. Ibuprofen moet tijdens de zwangerschap worden vermeden.

Wetenschappers aan de Universiteit van Edinburgh keken naar de effecten van paracetamol en ibuprofen op monsters van menselijke foetale testes en eierstokken. Ze vonden vergelijkbare effecten met behulp van verschillende experimentele benaderingen, waaronder laboratoriumtests op menselijke weefselmonsters en dierstudies.

De studie vond dat menselijke weefsels die gedurende één week aan één van beide geneesmiddelen waren blootgesteld, een verminderd aantal cellen hadden die aanleiding geven tot sperma en eieren, kiemcellen genoemd.

Eierstokken die gedurende een week aan paracetamol waren blootgesteld, hadden meer dan 40 procent minder eieren producerende cellen. Na blootstelling aan ibuprofen was het aantal cellen bijna gehalveerd. Experts zeggen dat dit belangrijk is omdat meisjes al hun eieren in de baarmoeder produceren, dus als ze met een kleiner aantal worden geboren, kan dit leiden tot een vroege menopauze.

Blootstelling aan pijnstillers tijdens de ontwikkeling kan ook gevolgen hebben voor ongeboren jongens, zo blijkt uit de studie. Testiculair weefsel blootgesteld aan pijnstillers in een kweekbak had ongeveer een kwart minder spermaproducerende cellen na blootstelling aan paracetamol of ibuprofen.

Het team testte ook de effecten van de behandeling met pijnstillers op muizen die transplantaten van menselijk testaal weefsel van de foetus droegen. Het is aangetoond dat deze transplantaten lijken op hoe de teelballen groeien en functioneren tijdens de ontwikkeling in de baarmoeder.

Na slechts één dag behandeling met een humane equivalente dosis paracetamol was het aantal spermaproducerende cellen in het transplantaatweefsel met 17 procent gedaald. Na een week van medicamenteuze behandeling waren er bijna een derde minder cellen.

Eerdere studies met ratten hebben aangetoond dat pijnstillers die tijdens de zwangerschap worden toegediend, leidden tot een vermindering van kiemcellen bij vrouwelijke nakomelingen. Dit beïnvloedde hun vruchtbaarheid en de vruchtbaarheid van vrouwen in volgende generaties.

De wetenschappers ontdekten dat blootstelling aan paracetamol of ibuprofen mechanismen in de cel triggert die veranderingen in de structuur van het DNA aanbrengen, epigenetische kenmerken genoemd. Deze kenmerken kunnen worden geërfd en helpen verklaren hoe de effecten van pijnstillers op de vruchtbaarheid kunnen worden doorgegeven aan toekomstige generaties.

De effecten van pijnstillers op kiemcellen worden waarschijnlijk veroorzaakt door hun werking op moleculen die prostaglandinen worden genoemd en die sleutelfuncties hebben in de eierstokken en de testikels, zo ontdekten de onderzoekers.

De studie, gepubliceerd in Environmental Health Perspectives, werd gefinancierd door de Medical Research Council, Wellcome en de British Society of Pediatric Endocrinology and Diabetes.

Dr. Rod Mitchell, die het onderzoek leidde aan het MRC Centrum voor Reproductieve Gezondheid van de Universiteit van Edinburgh, zei: "We zouden vrouwen moeten aanmoedigen om goed na te denken voordat ze pijnstillers nemen tijdens de zwangerschap en om de bestaande richtlijnen te volgen - de laagst mogelijke dosis nemen gedurende de kortst mogelijke periode.”

Vertaling: Arnoud



Steun ook ons kenniswerk, winkel eens in de Leefbewust winkel



Naar het overige nieuws van vandaag