Mindfulness helpt gewonde atleten pijnbestrijding en bewustzijn te verbeteren

UNIVERSITEIT VAN KENT

Een nieuwe studie van gekwetste atleten uitgevoerd door de Universiteit van Kent vond dat ze baat kunnen hebben bij het gebruik van mindfulness als onderdeel van het sportrevalidatieproces om hun tolerantie en bewustzijn van pijn te verbeteren. Het onderzoek, uitgevoerd door Dr Warhel Asim Mohammed en Dr Athanasios Pappous (School of Sport and Exercise Sciences) en Dr Dinkar Sharma (School of Psychology), zou grote gevolgen kunnen hebben voor de behandeling van sportblessures op alle niveaus.

Elk jaar zijn er 29,7 miljoen verwondingen bij atleten in het Verenigd Koninkrijk. Deze hebben zowel psychologische als fysiologische effecten op sporters en voor sommigen kan dit het einde betekenen van een carrière in de sport.

Om te begrijpen of mindfulness een rol kan spelen in het revalidatieproces van blessures, voerden de onderzoekers testen uit bij 20 atleten (14 mannen, 6 vrouwen), tussen 21 en 36 jaar oud die zwaar gewond waren, waardoor hun deelname aan sport voor meer dan drie maanden onmogelijk was.

Beide groepen volgden hun normale fysiotherapeutische behandeling, maar daarnaast volgden ze vmindfulness meditatie gedurende acht weken in sessies van 90 minuten per week.

Een Cold Pressor Test (CPT) werd gebruikt om de pijntolerantie te beoordelen. Daarenboven werd de perceptie van pijn gemeten met behulp van een visuele analoge schaal. Andere gebruikte metingen waren de Mindful Attention Awareness Scale (MAAS), Depression Anxiety and Stress Scale (DASS) en Profile of Mood States (POMS).

De resultaten toonden een toename van de pijntolerantie en aandacht van de gewonde atleten. Bovendien was er een veelbelovende verandering in de positieve stemming voor beide groepen. Met betrekking tot de scores op stress/angst vertoonden de bevindingen een opvallende daling over de sessies.

De studie gebruikte een gemeenschappelijke meditatietechniek, gebaseerd op Mindfulness Based Stress Reduction (MBSR), als een interventie voor gebruik tijdens de herstelperiode van geblesseerde atleten. Dit is de eerste studie met MBSR voor dit doel.

Het doel van dit onderzoek was om de rol van MBSR-praktijk in het verminderen van de perceptie van pijn en angst/stress en het verhogen van pijntolerantie en mindfulness te onderzoeken. Daarnaast was het doel om de positieve stemming te verbeteren en de negatieve stemming bij gewonde atleten te verminderen.

Sportblessures zijn een groot probleem voor de volksgezondheid. De impact van de gewonde atleet reikt verder dan het individu. Hoewel dit van invloed kan zijn op hun seizoens- en potentiële carrièreprestaties, heeft het ook een impact op de clubs en organisaties voor wie zij presteren. Bovendien leidt dit tot een grotere algemene last voor de gezondheidszorg.

Verder onderzoek is nodig om te beoordelen of het verhogen van pijntolerantie kan helpen in het therapeutisch proces.

###

De studie, Effect of Mindfulness Based Stress Reduction (MBSR) in Increasing Pain Tolerance and Improving the Mental Health of Injured Athletes is gepubliceerd in Frontiers in Psychology.

https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fpsyg.2018.00722/full

Vertaling: Andre Teirlinck




 


 

Steun ook ons kenniswerk, bezoek ook eens in de Leefbewust winkel


Naar het overige nieuws van vandaag