ChemicaliŽn in verband gebracht met endocriene stoornissen bij oudere katten

Nieuw onderzoek suggereert dat er een verband kan zijn tussen hogere niveaus van per- en polyfluoroalkylstoffen (PFAS) in de leefomgeving en het vaker voorkomen van hyperthyroÔdie bij huisdieren naarmate ze ouder worden. De bevindingen zijn gepubliceerd in Environmental Toxicology and Chemistry.

PFAS zijn een familie van meer dan 3000 structuren van sterk gefluorideerde chemicaliŽn die worden gebruikt in industriŽle processen en consumentenproducten, zoals beschermende coatings voor tapijten, meubels en kleding, papieren coatings, insecticiden, en nog meer.

De studie betrof analyses van bloedmonsters van oudere katten in het noorden van CaliforniŽ. Onderzoekers onderzochten de blootstelling van de dieren aan PFAS en vergeleken PFAS-niveaus tussen katten met en zonder hyperthyroÔdie, een zeer veel voorkomende endocriene stoornis bij oudere katten.

"Ons laboratorium onderzoekt al jaren PFAS. Katten kunnen goede poortwachters zijn om de lichaamsbelasting van opkomende verontreinigende stoffen te onderzoeken, inclusief PFAS," zei hoofdauteur Dr. Miaomiao Wang, van de California Environmental Protection Agency. "De huidige studie is echter slechts een voorbereidende en onderzoek op grotere schaal kan helpen onze bevindingen te bevestigen."

Link naar de studie: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/etc.4239

Vertaling: Gerda Gjaltema
 Steun ook ons kenniswerk, winkel eens in de Leefbewust winkelNaar het overige nieuws van vandaag