Blootstelling aan organochloorpesticiden in de baarmoeder in verband met een slechtere longfunctie bij kinderen

EUROPESE LONGSTICHTING

Babies die worden blootgesteld aan hogere niveaus van organochloorverbindingen in de baarmoeder, krijgen in de kinderjaren een slechtere longfunctie, volgens nieuw onderzoek dat vandaag (dinsdag) is gepresenteerd op het European Respiratory Society International Congress [1].

Deze verbindingen, waaronder het pesticide DDT, evenals elektrische isolatoren en andere industriële producten, zijn nu in de meeste delen van de wereld verboden. Omdat ze echter zeer langzaam afbreken, zijn ze nog steeds aanwezig in de omgeving en in voedingsmiddelen.

Eerder onderzoek heeft veronderstelde dat er een verband bestaat tussen blootstelling aan deze chemicaliën in de baarmoeder en ouders die melding maken van respiratoire aandoeningen bij de ademhaling, zoals piepende ademhaling, astma en infecties van de borst. De nieuwe studie is de eerste om een verband te leggen met objectieve metingen van longsterkte en capaciteit in relatie tot blootstelling aan deze chemicaliën op een laag niveau.

De onderzoekers achter het onderzoek zeggen dat deze bevinding belangrijk is in termen van het proberen de gezondheid van alle kinderen te verbeteren door schadelijke stoffen te monitoren en te controleren, maar dat het effect op de longen van individuele kinderen klein is.

De studie werd gepresenteerd door dr. Maribel Casas, assistent-onderzoeksprofessor aan het Barcelona Institute for Global Health (ISGlobal), een centrum dat werd gesteund door de "la Caixa" Foundation, Spanje. Ze legde uit: "We hebben al bewijs dat blootstelling aan milieuchemicaliën, waaronder organochloorverbindingen, een impact kan hebben op de gezondheid van kinderen. Hoewel deze groep chemicaliën in de jaren zeventig werd verboden, zijn er nog steeds lage maar waarneembare waarden aanwezig bij zwangere vrouwen en bij kinderen.
Dat betekent dat de huidige populaties en toekomstige generaties nog steeds worden blootgesteld aan deze verbindingen. "

Van organochloorverbindingen wordt gedacht dat ze het hormoonsysteem verstoren en zijn gekoppeld aan een breed scala van aandoeningen, waaronder cardiovasculaire aandoeningen, kankers en babies met een laag geboortegewicht. De belangrijkste bron van blootstelling is via het voedsel dat we eten, maar foetussen en pasgeborenen kunnen worden blootgesteld via de placenta en borstvoeding.

Dr. Casas en haar collega's bestudeerden 1.308 baby's die tussen 2004 en 2008 zijn geboren in de regio's Valencia, Gipuzkoa en Sabadell in Spanje.
Ze maten de niveaus van zeven verschillende organochloorverbindingen [2] in het bloed van de zwangere moeder of in bloed dat uit de navelstreng werd afgenomen.

Naarmate de kinderen ouder werden, werd hen gevraagd om deel te nemen aan testen om hun longfunctie te meten op de leeftijd van vier jaar, en opnieuw op zeven jaar. Dit werd gedaan door getrainde verpleegsters of door pediatrische longartsen met behulp van een spirometer om het longvolume van kinderen te meten en te controleren op tekenen van obstructie in de luchtwegen.

In het bijzonder vonden de onderzoekers dat niveaus van DDE - een chemische stof gevormd bij het afbreken van DDT - in verband werden gebracht met een slechtere longfunctie bij kinderen van zowel vier als zeven jaar oud. Blootstelling aan maternale concentraties van DDE tussen 0,23 en 0,50 nanogram per milliliter was bijvoorbeeld geassocieerd met een verlaging van 50 milliliter in hoeveel lucht kinderen in één seconde konden uitblazen (FEV1). Onder die in de studie was het gemiddelde (mediane) niveau van DDE 0,28 nanogram per milliliter.

Dr Casas zei: "Een vermindering van deze omvang in de hoeveelheid lucht die een kind kan wegblazen, zou niet klinisch relevant worden geacht voor een gezond kind, maar deze kleinere veranderingen zijn zeer relevant op populatieniveau en kunnen belangrijk zijn bij kinderen met ademhalingsaandoeningen .

"Om de blootstelling aan deze chemicaliën te verminderen, kunnen vrouwen in de vruchtbare leeftijd proberen de consumptie van voedingsmiddelen met een hoog gehalte aan organochloorverbindingen, zoals vette vetten en vette vis, te matigen.

"We weten dat deze groep chemicaliën het hormoonsysteem van het lichaam kan verstoren en we weten ook dat hormoonreceptoren een belangrijke rol spelen bij de foetale ontwikkeling van de longen, dus dit zou het mechanisme kunnen zijn voor een link."

De onderzoekers hopen de invloed van blootstelling aan organochloorverbindingen in de baarmoeder aan oudere kinderen en tieners te bestuderen om te begrijpen of dit effect op de langere termijn aanhoudt.

Professor Mina Gaga is President van de European Respiratory Society en medisch directeur en hoofd van de afdeling Respiratory van het Athens Chest Hospital in Griekenland en was niet betrokken bij de studie. Ze zei: "We weten dat organochloorverbindingen zich nog steeds in onze omgeving bevinden, dus het is belangrijk dat we hun niveaus blijven volgen en proberen meer te weten te komen over hun effecten. Babies en kinderen zijn de meest vatbare populatie omdat hun organen nog in ontwikkeling zijn en ze beschadigd zijn naar de longen bij de geboorte kan een enorme impact hebben in het latere leven. Er is een duidelijke link aangetoond tussen een lage longfunctie in de vroege volwassenheid en respiratoire, cardiovasculaire en metabolische problemen in het latere leven, en uiteindelijk een voortijdige dood.

"Er zijn andere chemicaliën in het milieu aanwezig, zoals bijvoorbeeld ftalaten of fenolen, die mogelijk ook de ontwikkeling van de longen van kinderen kunnen beïnvloeden. Onderzoek naar deze afzonderlijke verbindingen en het beoordelen van de combinatie van chemicaliën zijn nodig om de effecten ervan op de longen te begrijpen. ademhaling van de jeugd en algehele gezondheid. "

Vertaling: Pieter Tau



Steun ook ons kenniswerk, winkel eens in de Leefbewust winkel



Naar het overige nieuws van vandaag