De natuur kan het gebruik van pesticiden en hun impact op het milieu verminderen

MICHIGAN STATE UNIVERSITEIT

EAST LANSING, Mich. - Boeren over de hele wereld wenden zich tot de natuur om hen te helpen het gebruik van pesticiden, de milieu-impact en in sommige gevallen, de opbrengsten te verhogen.

Concreet trekken ze vogels en andere gewervelde dieren aan, die plagen en andere invasieve soorten weghouden van hun gewassen. De studie, geleid door de Michigan State University en verschenen in het tijdschrift Agriculture, Ecosystems and Environment, toont enkele van de markantste voorbeelden wereldwijd.

"Ons onderzoek toont aan dat gewervelde dieren tal van plagen in de oogst consumeren en gewasschade kunnen verminderen, wat een belangrijke ecosysteemdienst is", zegt Catherine Lindell, MSU integratieve bioloog die de studie leidde. "Deze ongedierte consumerende gewervelde dieren kunnen aangetrokken worden tot landbouwgebieden door verschillende aanpassingen van het landschap."

Lindell en afgestudeerd student Megan Shave leidden eerder onderzoek om meer Amerikaanse torenvalken naar de boomgaarden van Michigan te brengen. Het installeren van nestkasten lokte de kleine valkjes, de meest voorkomende roofvogel in de Verenigde Staten, naar kersenboomgaarden en bosbessenvelden. De gevederde jagers consumeren veel insecten die schade aande gewassen veroorzaken, waaronder sprinkhanen, knaagdieren en Europese spreeuwen. In kersenboomgaarden hebben torenvalken de overvloed aan vogels die fruit eten significant verminderd. (Resultaten van blueberry-velden zijn in behandeling.)

In IndonesiŽ vertegenwoordigen vogels en vleermuizen meerdere miljoenen aan plagenpreventie. Dit is geen anekdote. Indonesische cacaoplantages melden 290 ponden per acre aan verhoogde opbrengsten - gelijk aan bijna $ 300 per acre - door het aantrekken vogels en vleermuizen naar hun velden.

In Jamaica geven vogels die op insecten in de koffieplantages jagen jaarlijks een besparing van $ 18 tot $ 126 per acre. In Spanje heeft het bouwen van rustplaatsen in de buurt van rijstvelden de vleermuizenpopulatie vergroot waardoor het ongedierte is verminderd.

De Nieuw-Zeelandse valk, de enige valksoort van het land, loopt gevaar. Druiventelers hielpen de vogelpopulatie zicht te herstellen in laaggelegen wijnbouwgebieden. Door samen te werken met de Marlborough Falcon Trust helpen ze de afnemende populatie te behouden door middel van onderwijs, belangenbehartiging en fondsenwerving, terwijl ze hun wijngaarden beschermen.

"Deze wetenschappers hebben een win-win situatie laten zien voor boeren en vogels", zegt Betsy Von Holle, programmadirecteur van de National Science Foundation Dynamics of Coupled Natural and Human Systems, die het onderzoek financierde. "Het verhogen van het aantal inheemse roofvogels in landbouwgebieden kan insectenplagen helpen bestrijden die gewassen beschadigen, waardoor duur pesticidengebruik kan verminderen.

Voor bepaalde vogelsoorten kunnen deze inspanningen het reproductiesucces verhogen ten bate van de opbrengst van menig fruit."

De volgende stappen voor Lindell en andere wetenschappers behelzen het aanscherpen van de praktijk en de algehele impact van specifieke verbeteringen beter te meten. Nestkasten, zitstokken en aanpassingen van het landschap die gewervelde dieren aantrekken, werken beter dan vogels aan te trekken door middel van voedsel. Kunnen deze initiatieven worden opgeschaald voor de commerciŽle landbouw en wat zijn de kosten?

"Het aanpakken van deze vragen zal het begrip vergroten van de interacties van roofdieren en hun prooi, de manieren waarop deze interacties ecosysteemdiensten leveren en de rol van mensen bij het beschermen en aanmoedigen van deze interacties," zei Lindell. "Nu we deze studies hebben gebundeld, moeten we echt een onderzoeksagenda opstellen om de beste werkwijzen te kwantificeren en de resultaten toegankelijk te maken voor de belanghebbenden, zoals boeren en milieuactivisten.

"Ik hoop dat er een brede belangstelling voor is," voegde ze eraan toe.

"Dit heeft ook een sterk economisch aspect: in onze volgende publicatie zullen we de resultaten meedelen over hoe deze investeringen het bruto binnenlands product van Michigan kunnen verbeteren en het creŽren van banen kunnen beÔnvloeden."

Vertaling: Andre Tierlinck


 

Steun ons kenniswerk, winkel eens in de Leefbewust winkel


Naar het overige nieuws van vandaag