Pesticiden maken het de bijen moeilijk

University of WURZBURG

In februari 2018 bevestigde de Europese Voedsel- en Warenautoriteit EFSA dat de groep pesticiden genaamd neocortinoïden schadelijk is voor bijen. Daarom wordt nu een mogelijk alternatief besproken, een nieuw bestrijdingsmiddel dat door Bayer AG wordt geproduceerd. Het is een middel dat flupyradifuron bevat, uit de klasse van butenoliden. Het product heet Sivanto.

Suvanto wordt geacht effectief te werken tegen verschillende zuigende insecten zoals bladluizen en wittevlieg en kan gebruikt worden op allerlei groente- en fruitgewassen maar ook op cacao- en koffieplanten. Dit bestrijdingsmiddel, dat wordt aanbevolen als bijenvriendelijk, kan zelfs worden toegepast op bloeiende velden. Het is in de VS op de markt sinds 2015. In de EU is het wel goedgekeurd maar nog niet verkrijgbaar.

Meetbaar effect op honingbijen
Wetenschappers van de University of Würzburg hebben het effect van flupryradifurone op het gedrag van de honingbij onderzocht. De studie werd geleid door Ricarda Scheiner, hoogleraar Neuro-ethologie van Geleedpotigen aan het Department of Behavioural Physiology and Socioliology (Zoology II) en haar promovendus Hannah Hesselbach. De wetenschappers hebben hun bevindingen gepubliceerd in het laatste nummer van het tijdschrift Nature Scientific Reports.

“Onze gegevens tonen aan dat een enkele toediening van een niet-dodelijke dosis flupyradifuron aan honing-verzamelende bijen een negatieve invloed heeft op de smaak, het leervermogen en de geheugencapaciteit van de bijen,” zo vat Ricarda Scheiner de onderzoeksresultaten samen.

Geen invloed bij correct gebruik
De twee onderzoekers hebben van tevoren de smaakrespons van bijen getest op suiker, waarbij een standaardprocedure werd aangehouden. Vervolgens werd het reukvermogen van de bijen geconditioneerd en op de dag daarna werd getest wat de bijen hadden onthouden van wat ze daarvoor hadden geleerd. De experimenten tonen het volgende aan: “Terwijl de twee kleinere doseringen geen nadelig effect vertoonden, leidde een hoeveelheid van 1,2 mcg flupyradifuron per bij tot een significante afname van het waarnemingsvermogen en de leerprestaties,” zegt Hannah Hesselbach.

Het goede nieuws is echter dat de honingbijen waarschijnlijk niet in contact zullen komen met zulke hoge doseringen als het middel correct wordt toegepast. Maar de wetenschappers vinden wel dat er meer onderzoek nodig is om de invloed van de pesticide op de motorische functie, de kwispeldans of het oriëntatievermogen van de bijen te bepalen.

“Ook kunnen we niet zeggen welke invloed flupyradifuron zal hebben op de bijen in combinatie met andere pesticiden, waarvan vaak residuen gevonden worden in honing en pollen,” voegt Hannah Hesselbach toe. De impact op wilde bijen en andere bestuivende insecten moet ook worden onderzocht volgens de onderzoekers.

Gedragsbiologie van de honingbij
Het team van Ricarda Scheiner bestudeert de gedragsbiologie van de honingbij. Voor dit doel wordt gebruik gemaakt van een brede reeks methoden, zoals gedragsanalyses, gedragsfysiologie, gedragsfarmacologie en moleculaire biologie.

Vertaling: A Zwart



Steun ook ons kenniswerk, winkel eens in de Leefbewust winkel



Naar het overige nieuws van vandaag