Ophoping vocht in hersenen kan vroeg teken zijn van ziekte van Parkinson

MCLEAN HOSPITAL

Belmont, MA - Een team van onderzoekers van McLean Hospital, verbonden aan de Harvard Medical School, en de universiteit van Oxford hebben geconstateerd dat verhoogde niveaus van bepaalde soorten lipiden (vetmoleculen) in de hersenen een vroeg teken kunnen zijn van de ziekte van Parkinson (PD). Deze bevinding kan belangrijke implicaties hebben voor het identificeren van patiŽnten die mogelijk risico lopen op het ontwikkelen van PD en voor de vroege behandeling van de ziekte. De gedetailleerde bevindingen zijn beschikbaar in de online editie van Neurobiology of Aging van 29 april.

De ziekte van Parkinson is een degeneratieve, progressieve aandoening die wordt gekenmerkt door de dramatische vermindering van zenuwcellen, met name dopamine neuronen die betrokken zijn bij de bewegingsinitiatie, in een gebied van de hersenen dat de substantia nigra wordt genoemd. Al vele jaren wordt het verlies van deze zenuwcellen toegeschreven aan de toxische accumulatie van het alfa synucleÔne eiwit. In de afgelopen 15 jaar hebben onderzoekers echter een interessante relatie bestudeerd tussen het risico op het ontwikkelen van PD en een groep stoornissen die lysosomale stapelingsziekten worden genoemd - met name de ziekte van Gaucher, die wordt veroorzaakt door mutaties die leiden tot functieverlies in het glucocerebrosidase (GBA) gen.

Het GBA-gen produceert normaal gesproken een enzym dat lipiden afbreekt, maar bij de Gaucher kinderziekte leidt een vrijwel volledig gebrek aan deze enzymactiviteit tot massale en meestal fatale lipidenveroudering binnen in cellen. Met name mensen die de ziekte van Gaucher niet ontwikkelen, maar drager zijn van ťťn defect genexemplaar, hebben een 7 tot 10 keer groter risico om op leeftijd PD te ontwikkelen.

"Dit betekent dat lipideaccumulatie ook belangrijk kan zijn in PD, en wetenschappers van het Neuroregeneration Research Institute in het McLean Hospital hebben eerder aangetoond dat er een stijging is van een klasse lipiden, glycosfingolipiden genaamd, in de substantia nigra van patiŽnten met PD," zei Ole Isacson, MD, PhD, hoogleraar Neurology and Neuroscience aan de Harvard Medical School, co-directeur van het Neuroregeneration Research Institute in McLean Hospital, en medeauteur van de studie.

Omdat veroudering de belangrijkste risicofactor is voor de ontwikkeling van PD, werkten teams van McLean Hospital en het University of Oxford laboratorium van professor Frances M. Platt, PhD, FMedSci, samen om de niveaus van glycosfingolipiden in het verouderende brein te meten bij jonge en oude muizen. Ze vonden dat dezelfde glycosfingolipiden die in de hersenen van patiŽnten met de ziekte van Parkinson zijn verhoogd, ook verhoogd zijn in het brein van oudere muizen. Deze bevindingen tonen aan dat zowel de genetica (GBA-genmutatie) als de veroudering dezelfde lipidenverhogingen in de hersenen kunnen veroorzaken die worden gedemonstreerd in de pathologie van Parkinson.

"Deze resultaten leiden tot een nieuwe hypothese dat lipidenveranderingen binnen zenuwcellen een aantal problemen kunnen veroorzaken bij degeneratieve veroudering en de ziekte van Parkinson, en dat deze veranderingen kunnen voorafgaan aan enkele van de meer voor de hand liggende kenmerken van de ziekte van Parkinson, zoals eiwitaggregaten," zei Penny Hallett, PhD, hoofdauteur en co-directeur van McLean's Neuroregeneration Research Institute. "Dit biedt een mogelijkheid om lipideveranderingen vroeg bij de ziekte van Parkinson te behandelen en de zenuwcellen te beschermen tegen afsterven, evenals de kans om de lipideniveaus te gebruiken als biomarkers voor risicopatiŽnten."

Vertaling: Andre TeirlinckSteun ook ons kenniswerk, winkel eens in de Leefbewust winkelNaar het overige nieuws van vandaag