Een toxine die van de maag naar de hersenen reist kan Parkinson veroorzaken

UNIVERSITY PARK, Pa. - Combinaties in lage doses van een toxisch herbicide met suikerbindende eiwitten, lectines genaamd, kunnen Parkinson symptomen veroorzaken zoals tremoren van het lichaam en vertragen van lichaamsbewegingen nadat het toxine zich heeft verplaatst van de maag naar de hersenen.

In een onderzoek met ratten ontdekten de onderzoekers aan het Penn State College of Medicine dat na inname van paraquat, een veel gebruikte herbicide dat sinds 2007 in de VS verboden is, samen met lectinen - suikerbindende eiwitten die in de natuur worden aangetroffen - Parkinson kan veroorzaken.

Volgens Thyagarajan Subramanian, hoogleraar neurologie en neurale- en gedragswetenschappen en medeauteur van het onderzoek, die zijn bevindingen onlangs publiceerde in het tijdschrift Parkinson's Disease, zijn dit aanwijzingen voor hoe en waarom de ziekte van Parkinson zich ontwikkelt, en bieden zij een model voor het testen van nieuwe medicijnen in de toekomst.

"Deze studie geeft solied bewijs dat lectines in aanwezigheid van bepaalde toxines potentiële boosdoeners kunnen zijn voor de oorzaak van Parkinson," zei Subramanian.

De onderzoekers konden de vorming en verspreiding van een proteïne, alpha-synuclein, vastleggen dat vorig onderzoek heeft gekoppeld aan Parkinson.

"We konden aantonen dat als je oraal in kontakt bent gekomen met paraquat, zelfs op zeer lage niveaus, en je consumeert ook lectines - in de vorm van ongekookte groenten, zuivel of eieren - dan zou dat mogelijk een trigger kunnen zijn voor de vorming van het eiwit alpha-synucleïne in de darm, " zei Subramanian. "Als het eenmaal is gevormd, kan het zich verplaatsen van de nervus vagus naar het deel van de hersenen dat het begin van Parkinson kan veroorzaken."

R. Alberto Travagli, hoogleraar neurale- en gedragswetenschappen en senior auteur van de studie zei, dat terwijl gifstoffen zoals paraquat ervan verdacht werden bij te dragen aan de ziekte van Parkinson, het wetenschappelijk bewijs klein was. Bij de koppeling van paraquat met Parkinson, in eerdere studies, gebruikte men meestal hoge doses paraquat die mensen in het echte leven waarschijnlijk niet tegenkomen.

Daarnaast zijn lectines, die worden gebruikt in medicijnen om te helpen bij het afleveren van stoffen in de hersenen of maag, ook in verband gebracht met bepaalde zeldzame vormen van Parkinson. Maar de onderzoekers wisten niet zeker of het de lectinen zelf waren die Parkinson veroorzaakten, of dat ze hielpen om verschillende stoffen in het lichaam te krijgen die vervolgens werden geactiveerd.

"Experimenteren met de lectines samen met het toxine is logisch omdat lectines in de farmacologie worden gebruikt om andere stoffen te chaperonneren in het lichaam, "zei Travagli." Dus is het logisch dat de twee gecombineerd de toxiciteit krachtiger kunnen maken, ook al is de hoeveelheid toxine erg laag. "

Met behulp van een rattenmodel stelden de onderzoekers de dieren dagelijks bloot aan een kleine dosis paraquat en lectines gedurende zeven dagen. Na het stoppen van de behandeling, wachtten de onderzoekers twee weken. Vervolgens deden ze verschillende tests om problemen met de motoriek en andere symptomen, typisch voor Parkinson, te meten.

De onderzoekers zagen een afname van de motorische functie in overeenstemming met Parkinson. Maar om te bevestigen dat de symptomen gerelateerd aan Parkinson geen andere oorzaak hadden, deden hij en de andere onderzoekers verschillende aanvullende tests, zei Travagli.

“De dieren vertoonden inderdaad symptomen van Parkinson maar we wilden het toch controleren om zeker te zijn dat we niet op zoek waren bij dieren die deze symptomen om een andere reden hadden, "zei Travagli. "We hebben levodopa toegediend, een veel voorkomend medicijn voor Parkinson en zagen een terugkeer naar bijna normale soorten motorische reacties, wat een duidelijke aanwijzing was dat we met een soort Parkinson geconfronteerd werden.”

Bovendien zeiden de onderzoekers dat, voorafgaand aan blootstelling aan paraquat en lectinende, de nervus vagus was losgemaakt uit de maag wat de dieren beschermde tegen Parkinson, wat de route van de alfa-synucleïne van de darm naar de hersenen bevestigde.

In de toekomst zeiden Travagli en Subramanian dat ze zullen onderzoeken of interventies in de vorm van dieetaanpassingen of medicijnen die interfereren met het transport van alfasynucleïne uit de maag via de nervus vagus kan worden gebruikt om de ontwikkeling van Pakinson te voorkomen of te vertragen. Dit betreft een natuurlijke substantie genaamd squalamine waarvan is aangetoond dat het alfa-synucleïne uit de darm verwijdert. Dit wordt nu klinisch getest op bepaalde symptomen die gepaard gaan met de ziekte van Parkinson.

Vertaling: Andre Teirlinck



Steun ons kenniswerk, winkel ook eens in de Leefbewust winkel



Naar het overige nieuws van vandaag