Parasitaire samenleving - Column Pauline Laumans

Al eerder heb ik geschreven hoe andere mensen of organisaties parasiteren op u of mij. Het zijn mensen of organisaties die niet alleen jouw energie willen aftappen maar ook inkomen genereren omdat jij inkomsten hebt en zij daar een deel vanaf snoepen. Alsof we niet al genoeg belasting betalen!

Zo zijn er mensen die graag in de buurt zijn van bewustere mensen en dan van hun energie proberen te tanken. Dit zie je in een menigte of in het openbaar vervoer.

Als therapeut omdat je onderdrukt wordt door verzekeringsmaatschappijen en je dus verzocht wordt je aan te sluiten bij organisaties die je per jaar opzadelen met allerlei overbodige kosten die je vervolgens weer doorberekent aan de klant die verzekerd is voor alternatieve geneeswijzen.
Parasitic society

De aanvullende verzekering die je per maand behoorlijk wat extra’s kost maar uiteindelijk krijg je maar een deel van de kosten terug. Voor velen zou het goedkoper zijn als ze geen extra aanvullende verzekering hebben en de kosten gewoon betalen. Dan kunnen ze ook veel vrijer kiezen.

U kent ze wel al die controlerende partijen of geschillencommissies, of belangenbehartigers. Bijvoorbeeld in de dierensector bestaan er 4-8 organisaties per diersoort die ook betaald moeten. Dus de kostprijs van het product in de winkel is voor een groot deel de winkelier en de transporteur, dan allerlei belangenbehartigers e.d. en tenslotte nog wat voor de boer. Doordat er zoveel partijen mee willen eten uit de ruif wordt de marge steeds kleiner met als gevolg dat uiteindelijk het dier er de dupe van is.

Ook in de gezondheidszorg kom je het tegen maar soms op geheel eigen wijze. Bijvoorbeeld een hulpvrager die iets mankeert maar bepaalde zaken nog best zelf kan met4 wat inspanning. De huidige mores is ook dat die persoon het dan zelf doet. Maar aangezien iedereen wel een keer op de troon wil zitten en bedient wil worden, doen ze voorkomen alsof het niet lukt.

Een andere vorm is mensen die hun ziek zijn of hun naderende dood niet willen accepteren. M.a.w. ze accepteren hun levensthema niet en willen er niet naar handelen. Hun laatste jaren teren op de energie van alle aanloop die er is en die ze ook verlangen of opleggen aan de ander. Dus kinderen moeten op bezoek komen en hen zielig vinden, de hulpverleners, de overige bezoekers en mantelzorgers.

Dit zijn enkele fenomenen van parasitair gedrag. Ook dit heeft zijn oorsprong in religie. De boodschap dus dat alleen via iemand in hogere hierarchie jij geholpen kunt worden of dat een ander voor jou moet zorgen i.p.v. dat jij zelf tot nadenken en diep inzicht moet komen. Dus geef je eigen weten niet op! 

Steun ons kenniswerk, winkel eens in de Leefbewust winkel


Naar het overige nieuws van vandaag