Kunnen chocolade, thee, koffie en zink ons gezonder maken?

FAU-wetenschappers ontdekken nieuwe bescherming tegen oxidatieve stress

UNIVERSITEIT VAN ERLANGEN-NUREMBERG

Vergrijzing en een lage levensverwachting worden, tenminste gedeeltelijk, veroorzaakt door oxidatieve stress. Een team van onderzoekers onder leiding van Prof. Dr. Ivana Ivanovi-Burmazovi van de leerstoel Bioinorganic Chemistry aan de Friedrich-Alexander-Universität Erlangen-Nürnberg (FAU), samen met onderzoekers uit de VS hebben ontdekten dat zink een organische molecule kan activeren die helpt beschermen tegen oxidatieve stress.

Zink is een sporenmineraal dat we nodig hebben om gezond te blijven. FAU onderzoekers samen met Prof. Dr. Christian Goldsmith uit Auburn University, Alabama, VS, hebben ontdekt dat zink wanneer het wordt ingenomen samen met een component gevonden in voedingsmiddelen zoals wijn, koffie, thee en chocolade, kan beschermen tegen het superoxide dat verantwoordelijk is voor oxidatieve stress.

Dit component uit de hydrochinongroep werd gevonden in polyfenolen, de plantaardige stoffen die verantwoordelijk zijn voor de geur en smaak. Zink activeert de hydrochinongroepen en produceert natuurlijke bescherming tegen superoxide, een bijproduct van de ademhaling van menselijke cellen die de eigen biomoleculen van het lichaam beschadigt, bijvoorbeeld eiwitten of lipiden, evenals het menselijk gnoom. Superoxide wordt verondersteld een rol te spelen in het verouderingsproces en een aantal ziektes zoals ontsteking, kanker of neurodegeneratieve ziekten.

Nieuw metaalcomplex tegen superoxide.

Hydrochinon alleen is niet in staat om superoxide af te breken. Zink en hydrochinon gecombineerd creëert een metaalcomplex dat een superoxide-dismutase-enzym (SOD) imiteert. Deze enzymen beschermen het lichaam tegen de afbraakprocessen veroorzaakt door oxidatie en hebben een antioxidatief effect. Op deze manier kan het superoxide worden gemetaboliseerd en schade aan het organisme voorkomen en wordt oxidatieve stress vermeden.

Chocolade, koffie enz. met toegevoegde zink.

Voor de eerste keer is de functie van dit enzym gecopieerd zonder teruggrijpen naar redox-actieve overgangsmetalen zoals mangaan, ijzer, koper of nikkel. Hoewel de metalen ook een antioxidatieve werking kunnen hebben worden eventuele positieve effecten snel gecompenseerd door het feit dat als er te veel van genomen wordt ze zelfs oxidatieve stress kunnen veroorzaken. Zink is veel minder toxisch dan de bovengenoemde overgangsmetalen, waardoor het mogelijk wordt om nieuwe medicijnen of supplementen te maken met aanzienlijk minder bijwerkingen. Het zou ook aannemelijk zijn om zink toe te voegen aan voedsel dat van nature hydrochinon bevat om onze gezondheid te stimuleren. 'Het is zeker mogelijk dat wijn, koffie, thee of chocolade in de toekomst op de markt komen met toegevoegd zink. Echter, elk alcoholgehalte zou de positieve effecten van de combinatie vernietigen' benadrukt Ivana Ivanovi-Burmazovi.

Vertaling: Andre TeirlinckSteun ook ons kenniswerk, winkel eens in de Leefbewust winkelNaar het overige nieuws van vandaag