Hoe een mediterraan dieet osteoporose kan verminderen

University of East Anglia (UEA)

Volgens nieuw onderzoek kan een mediterraan dieet botverlies tegengaan bij mensen met osteoporose. De nieuwe bevindingen, die vandaag gepubliceerd werden, wijzen uit dat bij een dieet met veel fruit, groenten, noten, ongeraffineerde granen, olijfolie en vis het botverlies in de heup al binnen 12 maanden afgenomen kan zijn.

De studie is de eerste langetermijn, pan-Europese klinische studie die onderzoekt wat de invloed van een mediterraan dieet is op de botgesteldheid bij ouderen. Er deden meer dan 1000 mensen tussen de 65 en 79 mee aan de proef, en de vrijwilligers werden in twee willekeurige groepen verdeeld; een die een mediterraan dieet volgde en een controlegroep die dat niet deed.

De botdichtheid werd gemeten bij het begin en na 12 maanden. Het dieet had geen merkbare invloed op de deelnemers met een normale botdichtheid, maar wel op degenen met osteoporose. Bij de mensen in de controlegroep nam de botdichtheid op de manier af die gebruikelijke is bij veroudering, maar bij degenen die het mediterrane dieet volgden nam de botdichtheid op een plek in het lichaam toe: het bovenste uiteinde van de femur (dijbeen), waar dit bot vastzit aan de afgeronde kop, die in het heupgewricht past.

Hoofdonderzoeker in Engeland prof. Susan Fairweather-Tait, van UEA Norwich Medical School, zegt: “Dit is een zeer gevoelige plek voor osteoporose omdat botverlies daar vaak de oorzaak is van een heupfractuur, die veel voorkomt bij ouderen met osteoporose.

“Het duur lang voordat bot gevormd wordt, dus hoewel de studie met 12 maanden best lang duurde, is het relatief kort om al invloed te kunnen zien. Het feit dat we een duidelijk verschil konden waarnemen tussen de groepen is dus significant, ook al was het maar op een plek.”

Aan het door Europa gefinancierde onderzoek, geleid door de University of Bologna, namen 1142 mensen deel uit vijf centra in Italië, Engeland, Nederland, Polen en Frankrijk. Degenen die een mediterraan dieet volgden gingen meer fruit, groenten, noten, ongeraffineerde granen, olijfolie en vis eten, aten kleine hoeveelheden zuivel en vlees en waren matig met alcohol. Degenen in deze interventiegroep kregen voeding zoals olijfolie en volkorenpasta, om ze aan te moedigen zich aan het dieet te houden en ook kregen ze een beetje vitamine D als supplement om de effecten van verschillende hoeveelheden zonlicht op te heffen tussen de verschillende landen.

Aan het begin en eind van de proef werd bloed afgenomen om daarin bepaalde biomarkers op te sporen. De botdichtheid werd bij meer dan 600 deelnemers uit beide groepen gemeten bij de lumbale wervelkolom en de dijbeenkop. Van die deelnemers bleek iets minder dan 10% aan het begin van de studie osteoporose te hebben.

Dr. Amy Jennings, onderzoeker van de UEA, zegt: “Hoewel dit een klein aantal is, is het genoeg om de veranderingen in de dichtheid van de dijbeenkop tussen de twee groepen als statistisch significant te beschouwen. Degenen met osteoporose verliezen veel sneller bot dan anderen, dus zul je eerder veranderingen bij deze vrijwilligers zien dan bij degenen bij wie het botverlies langzamer gaat, door normale veroudering. Bij een langere proef zouden we misschien veranderingen hebben opgemerkt bij degenen met een normale botdichtheid. Maar we vonden het al aardig moeilijk om de vrijwilligers te bewegen een jaar lang hun dieet te veranderen, als het langer had geduurd zou het moeilijker geweest zijn vrijwilligers te vinden en er zouden er meer zijn afgehaakt.”

De onderzoekers zouden graag een soortgelijke maar liefst wel langere proef willen doen met patiënten met osteoporose, om de bevindingen bij een grotere groep te kunnen bevestigen en te zien of de invloed ook op ander plekken in het lichaam merkbaar is. Als de aandoening met voeding zou kunnen worden verlicht, dan zou dat een welkome aanvulling zijn op de huidige behandeling met medicijnen tegen osteoporose, die ernstige bijwerkingen kunnen hebben.

In de tussentijd is er volgens de onderzoekers geen reden voor degenen die zich zorgen maken hierover om hun dieet niet alvast aan te passen.

“Het mediterrane dieet blijkt ook al op andere gebieden gunstig te zijn voor de gezondheid. Het verlaagt onder andere het risico op cardiovasculaire ziekte, op parkinson, alzheimer en kanker,” zegt prof. Fairweather-Tait. “Het dieet heeft dus geen nadelen, of je nu osteoporose hebt op niet.”

Het onderzoek: “A Mediterranean-like dietary pattern with vitamin D3 (10 μg/day) supplements reduced rate of bone loss in older Europeans with osteoporosis at baseline: results of a one year randomised controlled trial”, is verschenen in het tijdschrift American Journal of Clinical Nutrition op 11 juli 2018.

Vertaling: A Zwart



 


 

Steun ook ons kenniswerk, bezoek ook eens in de Leefbewust winkel


Naar het overige nieuws van vandaag