Mogelijk minder risico op gehoorverlies bij vrouwen door gezond dieet

Gezonde eetpatronen kunnen kans op gehoorverlies met 30 procent verlagen

BRIGHAM AND WOMEN’s HOSPITAL, Boston

Ongeveer 48 miljoen Amerikanen hebben last van gehoorverlies. Er zijn aanwijzingen dat voeding het risico op gehoorverlies kan beïnvloeden. In eerdere studies werd gekeken naar hoe specifieke voedingsstoffen het risico beïnvloeden, maar de relatie tussen het gehele voedingspatroon en de kans op het krijgen van gehoorverlies was onduidelijk. In een nieuw onderzoek keken onderzoekers van Brigham and Women’s Hospital naar de relatie tussen drie verschillende diëten en het risico op het ontstaan van gehoorverlies: het op het Mediterrane voedingspatroon gebaseerde AMED-dieet (The Alternate Mediterranean diet), het DASH-dieet (Dietary Approaches to Stop Hypertension) tegen hoge bloeddruk en de AHEI-2000, de Alternative Healthy Eating Index-2010. 70.966 vrouwen uit de Nurses’ Health Study II werden 22 jaar lang gevolgd en de uitkomst was dat een gezond dieet bij vrouwen verband houdt met een lager risico om gehoorverlies op te lopen. De resultaten zijn op 11 mei gepubliceerd in het Journal of Nutrition.

“Het is interessant dat we zagen dat degenen die een gezond eetpatroon aanhielden minder kans liepen op gemiddeld tot ernstig gehoorverlies,” zegt Sharon Curhan, epidemioloog bij BWH en eerste auteur van de studie. “Gezond eten draagt bij aan algehele goede gezondheid en het kan ook bijdragen aan het verminderen van het risico op gehoorverlies.”

Voor deze langetermijnstudie werd elke vier jaar gedetailleerde informatie verzameld over het voedingspatroon. De bevinding was dat vrouwen met een dieet dat het meest leek op AMED of DASH een ongeveer 30 procent lager risico liepen op gemiddeld gehoorverlies of erger, vergeleken met vrouwen met een voedingspatroon dat er het minst op leek. De bevindingen uit een subgroep van 33.000 vrouwen suggereren bovendien dat de mate waarin het risico werd verlaagd nog groter zou kunnen zijn dan 30 procent en dat dit ook zou kunnen opgaan voor AHEI-2000. Het AMED-dieet bevat onder andere olijfolie, granen, peulvruchten, groenten, fruit, noten, vis en een beetje alcohol. DASH is rijk aan fruit en groenten en magere zuivel en bevat weinig zout. Het AHEI-2010-dieet heeft overeenkomsten met AMED en DASH.

De beoordeling van gehoorverlies was gebaseerd op zelfrapportage. Volgens de onderzoekers is er verder onderzoek nodig bij meerdere bevolkingsgroepen.

Vertaling: Astrid ZwartSteun ook ons kenniswerk, winkel eens in de Leefbewust winkelNaar het overige nieuws van vandaag