Stress bij open hart operaties verlaagt vitamine D gehalte aanzienlijk, maar suppletie helpt...

INTERMOUNTAIN MEDICAL CENTER

De stress rond open hart operaties verlaagt het vitamine D gehalte van de patiŽnt aanzienlijk, maar onderzoekers ontdekten dat agressieve suppletie met vitamine D3, net voor en na de operatie, de waargenomen terugval van vitamine D totaal teniet kan doen.

Onderzoekers van het Intermountain Medical Center Heart Institute in Salt Lake City stelden een studie samen genaamd ASSESS-D, en ontdekten twee belangrijke, aan vitamine D gehaltes gerelateerde factoren en open hart operaties: 1) dat open hart operatiepatiŽnten over het algemeen om te beginnen al een laag vitamine D gehalte hebben, en 2) dat de met de operatie geassocieerde stress de vitamine D gehaltes verder deed verlagen tegen de tijd dat zij ontslagen werden uit het ziekenhuis.

De studie van het Intermountain Medical Center Heart Institute liet zien dat aan hartpatiŽnten toegediende vitamine D3 supplementen, voor en na de operatie, deze tekorten verminderden. PatiŽnten die de supplementen kregen toegediend hadden vlak na de operatie normale vitamine D gehaltes.

Volgens J. Brent Muhlestein, MD, hoofdauteur van de studie en cardiovasculair onderzoeker bij het Intermountain Medical Center Heart Institute, is deze samenhang belangrijk omdat een tekort aan vitamine D in verband wordt gebracht met een verhoogd risico op hartaanvallen, beroertes, congestief hartfalen en andere cardiovasculaire aandoeningen, waaronder hoge bloeddruk en diabetes.

ďWe verzamelen steeds meer bewijs dat een vitamine D tekort sterk in verband staat met hartziekten en overlijden,Ē zegt Dr. Muhlestein. ďOnze studie was een technische benadering om erachter proberen te komen wat er precies gebeurt met vitamine D en ons misschien wat informatie te geven, terwijl we vaart zetten achter een gerandomiseerde test om het juiste antwoord te vinden op de vraag over de impact van vitamine D op hartziektes en gerelateerde problemen.Ē

De studieresultaten zullen worden gepresenteerd tijdens de American College of Cariology Scientific Session in Orlando op 12 maart om 09:30 ET.

Voor de ASSESS-D studie bestudeerden Dr. Muhlestein en zijn team 150 willekeurig gekozen open hart operatiepatiŽnten. De helft van de patiŽnten kreeg vůůr de operatieprocedure dagelijks driemaal 50,000 IU vitamine D3 toegediend. De andere helft kreeg een placebo. De patiŽnten werden gemonitord op hun vitamine D gehaltes en belangrijke cardiovasculaire bijwerkingen tijdens de ziekenhuisopname, en daarna zes maanden na hun operatie.

Bij de patiŽnten die een placebo kregen zakte het vitamine D gehalte aanzienlijk na de open hartoperatie. Bij degenen die vitamine D suppletie kregen steeg het vitamine D gehalte zowaar naar normale waarden.

ďNu we weten dat operatiestress zorgt voor een daling van vitamine D gehaltes, willen we ons onderzoek voortzetten en kijken of suppletie van vitamine D kan helpen bij het voorkomen van hartproblemen in de toekomst, aangezien we nu begrepen hebben dat lage vitamine D gehaltes een verhoogd risico op hartproblemen kunnen veroorzaken,Ē zegt Dr. Muhlestein.

De volgende stap van de onderzoekers van het Intermountain Medical Center Heart Institute is de evaluatie van het effect van vitamine D suppletie op toekomstige cardiovasculaire risicoís bij patiŽnten met een hartaanval.

In een lopende studie, de Target-D Trial, krijgen willekeurige patiŽnten die opgenomen worden met een hartaanval, lange termijn vitamine D suppletie aangeboden, anderen niet. Deze patiŽnten worden gevolgd om te kijken of de supplementen het risico verminderen op een tweede hartaanval of andere complicaties.

ďWe hebben harde bewijzen nodig, en we hopen dat de Target-D Trial reŽele, gerandomiseerd gecontroleerde gegevens genereert om te kijken of het goed is om vitamine D supplementen te geven als je een hartpatiŽnt bent met een laag vitamine D gehalte,Ē zegt Dr. Muhlestein.

Vitamine D, algemeen bekend als de zonnevitamine, is een hormoon dat door de huid geproduceerd wordt. Het helpt bij de regulering van meer dan 200 genen door het hele lichaam. Vitamine D weerhoudt abnormale cellen van deling in borst- en darmweefsel, helpt bij de regulering van de bloeddruk in de nieren en het bloedsuikergehalte in de alvleesklier.

Het menselijk lichaam produceert zelf vitamine D, vooral als je buiten in de zon bent. Omdat de mensen tegenwoordig minder tijd buiten besteden en meer zonnebrandcreme gebruiken als ze buiten zijn, heeft de hele Amerikaanse bevolking een algemeen gebrek aan deze vitamine. Ook andere factoren kunnen lagere vitamine D gehaltes veroorzaken, zoals iemands gewicht, huid, pigmentatie, sex, leeftijd, en waar men woont.

Vertaling: Ellen Lam


 

Steun ons kenniswerk, winkel eens in de Leefbewust winkel


Naar het overige nieuws van vandaag