Omega-3 vetzuurmetabolisme producten hebben antikankereffecten

UNIVERSITY OF ILLINOIS AT URBANA-CHAMPAIGN.

CHAMPAIGN, III. - Onderzoekers van de Universiteit van Illinois melden dat volgens een studie op muizen een klasse moleculen die wordt gevormd wanneer het lichaam omega-3-vetzuren metaboliseert, de groei en verspreiding van kanker kan verhinderen. De moleculen, endocannabino´den genoemd, worden op natuurlijke wijze door het lichaam aangemaakt en hebben vergelijkbare eigenschappen als cannabino´den die in marihuana worden aangetroffen, maar zonder de psychotrope effecten.

Bij muizen met tumoren van osteosarcoom - een botkanker die pijnlijk en moeilijk te behandelen is - vertraagden endocannabino´den de groei van tumoren en bloedvaten, remden de kankercellen in hun migratie en veroorzaakten de dood van kankercellen. De resultaten werden gepubliceerd in het Journal of Medicinal Chemistry.

"We hebben een ingebouwd endocannabino´desysteem dat ontstekingsremmend en pijnverminderend is. Nu zien we dat het ook tegen kanker werkt, waardoor de cellen zich niet uitbreiden of migreren," zei onderzoeksleider Aditi Das, professor in vergelijkende biowetenschappen in Illinois. "Deze moleculen kunnen meerdere problemen aanpakken: kanker, ontsteking en pijn."

In 2017 identificeerde het team uit Illinois een nieuwe groep omega-3 vetzuurmetabolieten, endocannabino´de epoxides of EDP-EA's. Ze ontdekten dat deze moleculen ontstekingsremmende eigenschappen hadden en gericht waren op dezelfde receptor in het lichaam als cannabis.

Aangezien is aangetoond dat cannabis een aantal anti-kanker eigenschappen heeft, hebben de onderzoekers in de nieuwe studie onderzocht of EDP-EA's ook kankercellen be´nvloeden. Ze vonden dat bij muizen met osteosarcoomtumoren die uitzaaiden naar hun longen, er een toename was van 80% van natuurlijk voorkomende EDP-EA's in kankerachtige longweefsels.

"De dramatische toename wees uit dat deze moleculen iets met de kanker deden - maar we wisten niet of het schadelijk of goed was," zei Das. "We vroegen ons af of ze proberen de kanker te stoppen of te ondersteunen? Dus bestudeerden we de individuele eigenschappen en zagen dat ze op verschillende manieren tegen de kanker werkten."

De onderzoekers ontdekten dat EDP-EA's in hogere concentraties kankercellen doden, maar niet zo effectief als andere chemotherapeutische geneesmiddelen. De verbindingen bestreden echter ook het osteosarcoom op andere manieren: ze vertraagden de tumorgroei door te verhinderen dat nieuwe bloedvaten zich vormden om de tumor voedingsstoffen te leveren; ze verhinderden interacties tussen de cellen en het meest significant leken ze te voorkomen dat kankercellen migreerden.

"De belangrijkste doodsoorzaak van kanker wordt veroorzaakt door de verspreiding van tumorcellen, die migratie van cellen vereist", zei Timothy Fan, hoogleraar diergeneeskundige klinische geneeskunde en veterinaire oncologie. "Als zodanig kunnen therapieŰn die de potentie hebben om celmigratie te belemmeren, ook nuttig zijn voor het vertragen of afremmen van metastasen."

De onderzoekers isoleerden de krachtigste moleculen en werken aan de ontwikkeling van derivaten die beter binden aan de cannabino´de receptor, die overvloedig aanwezig is aan kankercellen.

ôConsumptie van omega-3-vetzuren kan leiden tot de vorming van deze stoffen in het lichaam en kan enkele gunstige effecten hebben, maar als je kanker hebt, wil je iets geconcentreerder en snel werkend,ö zei Das. ôHier is waar de endocannabino´de epoxide-derivaten in het spel komen - je zou een geconcentreerde dosis kunnen maken van de exacte samenstelling die het meest effectief is tegen kanker, je kunt dit ook mengen met andere geneesmiddelen zoals chemotherapie."

Vervolgens zijn de onderzoekers van plan om preklinische studies bij honden uit te voeren, aangezien honden spontaan osteosarcoom ontwikkelen, net als mensen. Ze zijn ook van plan om de effecten van EDP-EA's afgeleid van omega-3-vetzuren in andere kankertypes te bestuderen.

"Bepaalde kankers die het interessantst zijn om te bestuderen zijn vaste tumoren of carcinomen, die zich meestal verspreiden en pijn veroorzaken in het skelet. Enkele van de meest voorkomende tumoren die zich op deze manier gedragen zijn borst-, prostaat- en longcarcinomen, en we zullen deze tumoren zeker in de toekomst verder onderzoeken, "zei Fan. Fan is ook lid van het Carle Illinois College of Medicine, het Cancer Center in Illinois en het Carl R. Woese Institute for Genomic Biology.

Vertaling: Andre Teirlinck 


 

Steun ook ons kenniswerk, bezoek ook eens in de Leefbewust winkel


Naar het overige nieuws van vandaag