Omega 3 beter uit de zee dan uit lijnzaad voor kankerpreventie

Volgens een onderzoek (het eerste op dit gebied) van de Universiteit van Guelph, heeft omega 3 uit de zee een krachtiger effect dan omega 3 uit lijnzaad en andere soorten olie als het gaat om kankerpreventie.

Professor David Ma ontdekte dat omega 3 uit de zee acht keer effectiever is in het remmen van het ontstaan en de groei van tumoren. “Deze studie is de eerste die het kankerbestrijdende vermogen van plantaardige ten opzichte van uit de zee afkomstige omega 3 op de ontwikkeling borstkankertumoren vergelijkt,” zegt prof. Guelph in het Department of Human Health and Nutritional Sciences. “Er is bewijs dat zowel omega 3 uit plantaardige als uit mariene bronnen bescherming biedt tegen kanker en we wilden weten welke vorm effectiever is.”

Er zijn drie types omega 3-vetzuren: alfa-linoleenzuur (ALA), eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA). ALA is plantaardig en zit in eetbare zaden zoals lijnzaad en in bijvoorbeeld soja-, canola- en hennepzaadolie. EPA en DHA worden gevonden in de zee, zoals in vis, algen en fytoplankton.

In het onderzoek, dat verschenen is in Journal of Nutritional Biochemistry, kregen muizen met een zeer agressieve vorm van menselijke borstkanker (HER-2) de drie verschillende soorten omega 3. HER-2 treft 25 procent van de vrouwen met borstkanker en heeft een slechte prognose.

Ma stelde de muizen bloot aan de plantaardige of de mariene vorm van omega 3, beginnend in de baarmoeder. “De muizen kregen de omega 3 al voordat er zich een tumor ontwikkelde, wat ons in staat stelde om te vergelijken hoe effectief de verschillende soorten omega 3 waren voor preventie,” zegt Ma. “Het is bekend dat EPA en DHA de groei van borsttumoren kunnen remmen, maar niemand heeft onderzocht hoe effectief deze soorten zijn ten opzichte van ALA.”

Ma concludeerde dat blootstelling aan mariene omega 3 de grootte van de tumoren met 60 tot 70 procent reduceerde en het aantal tumoren nam af met 30 procent. Er waren echter hogere doseringen van de plantaardige vetzuren nodig om hetzelfde effect te krijgen als met mariene omega 3.

Omega 3-vetzuren voorkomen en bestrijden kanker door genen aan te zetten die samenhangen met het immuunsysteem en door metabole routes te blokkeren die tumorgroei bevorderen, aldus Ma.

“Het blijkt dat EPA en DHA effectiever zijn hierin. In Noord-Amerika krijgen we niet genoeg omega 3 uit zeevoedsel, dus hier ligt een kans om ons eetpatroon te verbeteren en het risico op borstkanker te verlagen.”

Gebaseerd op de hoeveelheid die in de studie werd gegeven zegt Ma dat mensen twee tot drie porties vis per week zouden moeten eten om hetzelfde effect te krijgen. Naast bepaalde soorten voeding die EPA en DHA bevat, kunnen supplementen en verrijkte voeding zoals omega 3-eieren soortgelijke effecten voor kankerpreventie hebben, voegt hij toe.

De volgende stap is het onderzoeken van de effecten van omega 3 op andere vormen van borstkanker.

“Gezien de significante voordelen die omega 3 kan hebben in de bestrijding van een zeer agressieve vorm van borstkanker, zal omega 3 waarschijnlijk ook goed werken bij andere soorten kanker.”

Vertaling: A Zwart


 

Steun ons kenniswerk, winkel eens in de Leefbewust winkel


Naar het overige nieuws van vandaag